Prostějov se vzdal tří milionů ve prospěch Fondu ohrožených dětí

19. prosinec 2015

Klokánek v Prostějově kvůli finančním potížím Fondu ohrožených dětí nebude. Zbyl po něm dluh ve výši devět milionů korun za zrekonstruovanou budovu, ve které byty pro děti měly být. Prostějov teď vyšel fondu vstříc a vzdal se předkupního práva na budovu za tři miliony korun, kterou dříve Klokánku daroval. Fond ji tak může prodat a dluh splatit.

„My jsme chtěli požádat o pomoc Fondu ohrožených dětí podruhé. Je nám to trapné, ale dar, který jste nám darovali, není zcela dokončen a nám tam teď vzniká dluh vůči staviteli přes 9 milionů korun. Fond ohrožených dětí je v situaci, kdy teď ruší všechny pobočky.“

Takto prosili zástupci Fondu ohrožených dětí prostějovské zastupitele na jejich posledním zasedání v tomto roce o pomoc. Ta spočívá v odpuštění smluvní pokuty a zrušení předkupního práva na darovanou vilu v hodnotě tří milionů pro město.

„Můžeme využít variantu toho, že se budova předá stavební společnosti a tím pádem umoříme veškeré závazky. Pro fond by to znamenalo to, že bychom si odmazali desetimilionovou pohledávku, kterou bychom jinak měli dál,“ vysvětluje předseda fondu Jan Vaněk.

Město nakonec jeho žádosti vyhovělo. Budova, kterou radnice darovala za symbolickou korunu, tak může fond prodat.

„Nás to stojí ty tři miliony, které ta vila stála, které jsme fondu věnovali. My se zříkáme předkupního práva a přejeme Fondu ohrožených dětí, aby se jim tu rozestavěnou budovu podařilo prodat aspoň za tolik, aby mohli zaplatit tomu, kdo jim tu budovu začal opravovat,“ uvedla primátorka města Alena Rašková z ČSSD. Fond se pokusí domem vymazat dluh.

„Bohužel ty finanční prostředky na to, abychom to mohli provozovat, v současné době nemáme. Nebylo by fér tu situaci rozjíždět s tím, že by třeba za půl roku ten Klokánek neexistoval. Myslím si, že i když je to takto na poslední chvíli zastaveno a nebude se ten Klokánek provozovat, tak že se třeba jednoho dne podaří Klokánek i tady vybudovat. V současné době toho ale bohužel nejsme schopní,“ dodává Vaněk s tím, že prostějovské děti zatím mohou využívat služeb Klokánku v Olomouci.

„Nás to velmi mrzí, protože jsme o to stáli, aby tady Fond ohrožených dětí Klokánek provozoval, protože pro ty děti je to nenahraditelné. Bohužel situace je taková, jaká je,“ uzavřela Rašková.

V Prostějově skončila i pobočka fondu, část její práce převzalo sdružení SOS dětské vesničky.

autor: tas
Spustit audio