Prostějov trápí smog. Magistrát od začátku roku řešil také dvě udání kvůli spalování odpadů

16. únor 2017

Olomoucký kraj dusí už podruhé v krátké době polétavý prach. Smogovou situaci vyhlásili meteorologové ve všech okresech. Mezi nejvíce postižená místa v kraji patří Prostějov. Koncentrace prachu je tu často mnohonásobně nad limitem. A to přesto, že radnice přijala řadu opatření.

Například všechny autobusy MHD jezdí na plyn. Magistrát navíc vede správní řízení s lidmi, kteří pálí odpady a ovzduší zatěžují.

Velká prašnost trápí Prostějov celoročně. V zimních měsících proto bývá mezi prvními městy, ve kterých meteorologové smogovou situaci vyhlašují.

„Prostějov je v takovém dolíku, takže když je inverzní situace, tak se nám tady to znečištění ovzduší drží. Z velké části je způsobeno dopravou, kterou nelze moc regulovat,“ pokračuje vedoucí životního odboru prostějovského magistrátu Martina Cetkovská.

Problém mají hlavně lidé, kteří bydlí na hlavních tepnách ve městě. Třeba na Olomoucké ulici, která přivádí do centra všechna auta směrem od Olomouce.

„Stovky aut a v každém sedí jedna osoba. Zakázat, zakázat, zakázat,“ má jasno paní Milada.

Podle pana Stanislava, který právě z centra svým autem odjíždí, to ale není tak jednoduché: „Nedostanu se jinak do práce. Musím být v práci o půl šesté a tam nic nejede. Když jezdím na odpolední, končím třeba v jedenáct večer a to se taky na vesnici nedostanu autobusem.“

Svůj díl na smogové situaci mají také lidé, kteří pálí odpady. Prostějovští úředníci letos řešili už dvě udání. Nově mohou k lidem na kontrolu až domů. Snaží se ale nejprve domluvit.

„Máme doporučeno, abychom nejprve zjistili okolnosti, získat vysvětlení a až pokud je to nutné, tak jít na kontrolu,“ vysvětluje Martina Cetkovská s tím, že se tak úředníci snaží předejít situacím, kdy za udáním stojí sousedské spory.

autor: tas
Spustit audio