Prostějov trápí ucpané příjezdy do města ze všech stran. Plánuje úpravy křižovatek i silnic

16. květen 2017

Vedení Prostějova si nechalo spočítat auta, která denně projíždí městem. Průzkum ukázal na nejbolavější místa, kde se pravidelně tvoří kolony. Na některých místech vzrostla za poslední roky doprava i o tisíce aut. Naplánované má město hned několik úprav, většina se ale týká krajských silnic.

„Bydlíme tady v tom domě. Jezdí tady velká spousta aut, protože se vyhýbají semaforů,“ ukazuje kousek od Poděbradova náměstí Antonín Hromada. A popisuje, jak si přes jinak klidnou ulici zkracují řidiči cestu: „Ten, kdo jede od rybníku na Brno, tak nejede po hlavní přes dvoje semafory a střihne to tudy.“

Kruhový objezd na Poděbradově náměstí je jedním z naplánovaných projektů, kterými chce prostějovská radnice v budoucnu dopravě ve městě ulevit.

Na jaké silnice se zaměřit napovědělo vedení města nedávné sčítání dopravy. Ukázalo, že na některých místech projede denně o tisíce aut více než před pár lety.

„Například ulice Olomoucká je více vytížená, než byla před pěti lety. Přibyla nám tam doprava téměř o pět tisíc aut,“ pokračuje sociálnědemokratický náměstek prostějovské primátorky Pavel Smetana.

Většina silnic, na kterých se objevily problémy, patří kraji. Město proto bude s úředníky jednat.

„Prioritou je severní obchvat. Dále je tam připravena rekonstrukce ulic Plumlovská, Vrahovická, Wolkerova, Brněnská. Měli bychom se také zaměřit na úpravu křižovatky Olomoucká – Vápenice – Svatoplukova a křižovatky Poděbradovo náměstí,“ dodal Smetana.

Věří, že městu při jednáních pomůže fakt, že dva krajští náměstci i hejtman jsou z regionu a přes Prostějov pravidelně projíždí.

autor: tas
Spustit audio