Prostějov začne po více než padesáti letech s opravou nejstaršího sídliště ve městě

13. prosinec 2015

Na šest desítek obyvatel prostějovského sídliště Šárka debatovalo s představiteli města nad plánem oprav jejich domů a okolí. Do nové podoby zanedbaného sídliště chce radnice v příštích letech investovat nejméně 80 milionů korun.

Lidé ze Šárky ale kritizují nedostatek parkovacích míst i plánované jednosměrky.


„Je tam lékárna, hospoda, obchod, restaurace. Tam každý přijede, zaparkuje a vy potom přijedete k domu a nemáte kam to auto postavit. Musíte čekat, až někdo odjede a nebo jet daleko a potom večer přeparkovat,“ popisuje složité parkování Eva Kopřivová, která v Šárce bydlí.

Nově plánovaných míst je na sídlišti podle jeho obyvatel asi třikrát méně, než by bylo potřeba.

„Je pravda, že parkoviště na sídlištích jsou velký problém. Když se sestavěla, tak nebyla koncipovaná na to, že každá rodina bude mít auto, některé dokonce více aut. Ale v rámci možností se snažíme ta místa vytvářet,“ reaguje sociálnědemokratický náměstek primátorky Pavel Smetana, který má na starosti právě dopravu.

Problémů ale lidé vidí víc. Nelíbí se jim plánované jednosměrky ani rozvržení travnatých míst pro odpočinek. Plánování radnice podle nich navíc trvá příliš dlouho.

„My už se na to těšíme. Mělo se to začít na jaře a nic se nedělo. Teď se řeklo, že se to bude řešit příští rok, tak jsme se sešli. Vidíte, jak to tady vypadá. Všichni se dohadují a skoro nikdo není spokojený,“ říká Helena Zavadilová.

Opravy podle Smetany začnou už v příštím roce a celkem budou město stát zhruba 80 milionů korun.

„Celá akce by měla probíhat ve čtyřech etapách a mělo by to jít po sobě, počínaje rokem 2016, aby se to celé uzavřelo a aby mohlo být celé sídliště zrekonstruováno,“ říká.

Lidem vadí také hluk z nedaleké dálnice. I protihluková stěna by na místě měla vyrůst podle Smetany v příštím roce. Tuto stavbu ale zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic.

autor: tas
Spustit audio