Prostějov zjednoduší lidem cestování městskou hromadnou dopravou. Pořídí inteligentní zastávky

4. duben 2016

Snadnější hledání autobusových spojů a především aktuální informace o jejich zpoždění by už brzy mohly usnadnit život cestujícím v Prostějově. Tamní radnice se totiž chystá pořídit takzvané inteligentní zastávky. Ty jsou spojené přímo s kabinou šoféra a na elektronickém displeji zobrazují potřebné informace čekajícím lidem.

„Dost často mají zpoždění. Mně nevadí, že jede o něco později, ale já přesedám a pak třeba nestihnu ten autobus, na který mám přesednout,“ popisuje mi Karel Hladký, zatímco čeká na svůj autobus. Je mu osmdesát tři let a městskou hromadnou dopravu využívá pro své cesty často.

To paní Ivana Dubová se vypravila na úřad, autobusem jindy skoro vůbec nejezdí: „Každý nasazuje brýle, je to často drobným písmem, takže pro starší lidi to je obzvlášť problém.“

Prostějov se inspiroval ve větších městech a pořídí na frekventovaná místa takzvané inteligentní zastávky.

„Informační systém na autobusových zastávkách už v některých městech funguje, nejblíž například u MHD v Olomouci,“ uvádí náměstek primátorky Zdeněk Fišer z ČSSD. Celkem by pořízení zastávek mělo stát zhruba 12 milionů korun, město počítá s dotacemi.

„Hromadnou dopravu nám tady provozuje společnost, která už v autobusech má tento informační systém. Ten funguje směrem k jejich dispečinku. Takže oni toto hlášení budou přenášet na dispečink a dispečink pak zpětně na ty zastávky bude vysílat údaje o případném zpoždění,“ vysvětluje Fišer.

Město postupně vymění zastávky na více než padesáti místech. S jejich stavbou začne příští rok na autobusovém nádraží, kde cestujícím nově pomůže i velká tabule s odjezdy a příjezdy autobusů.

autor: tas
Spustit audio