Prostějované se dočkají přechodu pro chodce u hřbitova na Brněnské ulici, původní zmizel při rekonstrukci vozovky

17. květen 2019

Mezi projíždějícími auty už několik měsíců kličkují Prostějované, kteří se snaží přejít frekventovanou silnici u městského hřbitova. Při její rekonstrukci z ní loni v létě zmizel přechod pro chodce. V místě přitom žádný jiný není. I přesto, že cestu využívá několik tisíc řidičů denně. Kritiku lidí nakonec radnice vyslyší, nechá v místě zebru nakreslit znovu. Stihnout by to mohla do podzimu.

„Je to docela nepříjemné,“ říká Marie Dolíhalová u květinářství naproti městského hřbitova v Prostějově. Aby se sem pro květinu na hrob dostala, musela před malou chvílí doslova přeběhnout Brněnskou ulici. Ta je jednou z nejfrekventovanějších ve městě, jde o výpadovku na Brno.

„To je zoufalé, nemůžeme se tam dostat. Vždycky tu býval přechod,“ řekla Dagmar Zapletalová, která také míří na hřbitov. Přechod tu přitom řadu let byl. Jenže při opravách ulice loni v létě ze silnice namalovaná zebra zmizela. Prostějovská radnice totiž investora stavby, kterým byl Olomoucký kraj, nepožádala o jeho zachování. Uvedla to už dříve mluvčí hejtmanství Eva Knajblová.

„Když jde starší člověk, přijde ta, a najednou se řítí auto. Taky mám co dělat, abych přešla,“ dodala Dagmar Zapletalová. Prostějovští radní teď oznámili, že přechod se před hlavní hřbitovní bránu do podzimu vrátí.

„Ten přechod tam najednou nebyl, nevím proč. Snažili jsme se reagovat na připomínky obyvatel, byla to nutnost ten přechod obnovit,“ uvedl Jiří Rozehnal, náměstek prostějovského primátora zvolený za ANO. Podle něj už radnice vznik přechodu projednala i s policií.

„Teď budeme řešit projektovou dokumentaci, během prázdnin snad vysoutěžíme dodavatele a doufáme, že na podzimní měsíce již bude přechod hotový,“ uzavírá Rozehnal. Přechod se tak na své místo vrátí po více než roce.

autor: tas
Spustit audio

Související