Prostějovská estakáda a most nad dálnicí D46 jsou v havarijním stavu, čeká je oprava

6. březen 2018

Prostějov letos začne opravovat most přes dálnici D46. Po letech dohadování s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) se totiž ukázalo, že most ve špatném stavu nemá vlastníka, a tak připadl magistrátu. Opravy se v tomto roce dočká i nejdelší most v Prostějově, takzvaná estakáda. Ta je naopak ve vlastnictví ŘSD a minulý týden z ní upadl kus betonu na projíždějící auto.

Zábradlí plné rzi, kolem kterého rostou trsy trávy, tak teď vypadá dálniční most v Žešově, místní části Prostějova. Před ním jsou umístěné dopravní značky. Konstrukce unese auta pouze do deseti tun.

„Samozřejmě ten most doznal za léta takových změn, že je potřeba se o něj starat,“ říká náměstek prostějovské primátorky Jiří Pospíšil z hnutí Pévéčko. Podle něj do mostu nikdo neinvestoval roky. Nebyl totiž známý vlastník.

„Většina mostů, které vedou přes dálnici, patří Ředitelství silnic a dálnic. V archivech jsme nedohledali žádné materiály a mysleli jsme, že most patří ŘSD. To se neprokázalo, takže vzhledem k tomu, že je v katastru města Prostějova, musíme se o něj starat my,“ vysvětluje Pospíšil s tím, že opravy mostu začnou na jaře.

Rekonstrukce čeká i další most, takzvanou prostějovskou estakádu, po které kolem části města vede dálnice D46. „V současné době připravujeme výběrové řízení na sanační práce nevyhovujícího mostu na D46. Sanace proběhnou určitě ještě v letošním roce,“ informuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Právě z tohoto mostu před týdnem spadl na projíždějící auto kus betonu. Dopadl na čelní sklo auta, podle policie se nikdo při nehodě nezranil. Silničáři hlavní část oprav chystají na příští rok. „Na celkovou opravu těchto i ostatních mostů na D46 jsou již zpracovány samostatné projektové dokumentace a realizaci opravy estakády samotné máme v plánu na rok 2019,“ dodal Jan Rýdl.

autor: tas
Spustit audio