Prostějovská firma vyrábí stovky malotraktorů pro zemědělce v africké Ghaně

24. duben 2018

Stovky traktorů a další zemědělské techniky poputují z České republiky do Ghany. Jednu z největších zakázek v této oblasti budou plnit dvě české a jedna slovinská firma. Mezi nimi je také menší prostějovský podnik, který předběhl mnohem větší a známější konkurenty. Jako jeden z mála totiž vyrábí stroje speciálně upravené pro africké zemědělce.

„Traktor se skládá zhruba z 2,5 tisíce součástek. Nad námi jsou ještě dvě patra, kde máme veškerý sklad náhradních dílů,“ říká jeden ze zaměstnanců Vít Horák. Stojíme mezi zelenými boxy plnými kovových součástek. „Je tam třeba větší chladič, silnější přední nárazník, aby se v buši nepoškodila kapota. Je tam asi 10 až 15 odlišných specifikací pro montáž,“ vysvětluje Vít Horák specifika výroby malotraktorů pro africký trh.

Podle ředitele prostějovské firmy Pavla Šálka nejsou traktory první technikou, kterou pro vyrobili pro afrického klienta. „Vyrobila se sekačka na rýži, s tím souvisela mlátička na rýži, ale protože my tady rýži nepěstujeme, zkoušeli jsme to původně na slámě a potom se výrobek poslal do Afriky. Letěli jsme tam a dělali jsme zkoušky přímo v Africe,“ vzpomíná.

Jiného odběratele pro takto upravené stroje prý nemají. „To jsou speciální stroje, které vznikly čistě pro potřeby ghanské vlády, to znamená, že ho tu v Čechách neprodám,“ dodává Šálek.

České firmy na výrobu technologií pro africký trh si už dvě desítky let vybírá společnost rodilého Ghaňana Karla Laryea, který v Česku vystudoval. „Jsem přesvědčen, že Česká republika má ty nejlepší a kvalitní technologie v rámci Evropské unie, tudíž vždycky můžeme spolupracovat. Ale vždycky také musíme najít lidi, kteří jsou schopni a ochotni naslouchat těm problémům, které chceme řešit,“ je přesvědčený Laryea.

Podle něj dodá firma do Ghany stejný počet malotraktorů a dalšího příslušenství i v příštím roce.

autor: sol
Spustit audio