Prostějovská kavárna ve Špalíčku za měsíc zavírá. Radnici se na protest vrací Ceny města

27. květen 2015

Prostějovu se vrací Ceny města, které udělil. Tu poslední společně s dopisem zastupitelstvu donesla na radnici Jana Zikmundová, manželka prvního polistopadového primátora města, která zároveň mnoho let vedla místní Městské divadlo. Před ní svou cenu vrátil historik Karel Kavička.

Na rozlučkovém koncertu pro kavárnu ve Špalíčku, která dostala od Galerie a Muzea Prostějov výpověď z nájmu, se své ceny vzdala i kapela Létající rabín. Jmenovatel je společný - nesouhlasí se současným politickým uspořádáním ani s chováním představitelů města.

„Mám to tady ráda a mrzí nás to, protože takové příjemné prostředí v Prostějově už není,“ říká například Alena Švecová, která právě vešla dveřmi do kavárny. Na kávu do Špalíčku si ráda zajde po práci. Už za měsíc to ale bude jinak.

Kavárna v současné podobě na konci června nebude existovat. Místo ní tu Muzeum otevře vlastní podnik. Konflikt mezi muzeem a kavárnou se rozhořel poté, co ředitel instituce zakázal po volbách protestní koncert proti nástupu KSČM na radnici.

V březnu pak dalo muzeum provozovatelům výpověď. Podle ředitele proto, že samo nemá dostatek prostor. Ty kavárenské chce proto využít pro svůj podnik a výstavy.

„Nemáme dost vlastních výstavních prostor. Už od začátku jsem uvažoval o tom, že budeme muset vypovědět nájem kavárny. V současné době to bylo pronajaté soukromé nájemkyni a ona nám blokovala vlastně celé jedno poschodí objektu,“ vysvětluje ředitel Galerie a muzea Prostějov Daniel Zádrapa.

Na rozloučenou o víkendu ve Špalíčku uspořádali koncert. „Vzhledem k tomu, jak to děláme, tak jsme neočekávali, že to projde jen tak bez povšimnutí. Ale tohle jsme opravdu nečekali. Neuvěřitelná vlna podpory. Máme otevřeno do 23. června, týden jsme si nechali na vyklizení a potom nás naši hosté najdou na zámku v Plumlově, kde máme kavárnu už 14 let,“ říká provozovatelka kavárny Iva Valentová.

Při svém vystoupení totiž kapela Létající rabín přečetla prohlášení a vzdala se Ceny města. „Lidé, kteří jsou v současnosti ve vedení města, nejsou autoritou a nemají tedy morální právo kohokoli oceňovat. Při přebírání Ceny jsme to vnímali jinak. Cenu nám však udělovali mnozí z těch, ve kterých jsme se nyní tak zklamali. Náš tehdejší přístup se tedy ukázal být chybný. Dnes tuto svoji chybu přiznáváme a napravujeme,“ stojí v prohlášení kapely Létající rabín.

Létající rabín

Podle klarinetisty Vojtěcha Pospíšila byl samotný konec Špalíčku součástí dlouhodobého pocitu marnosti, který je donutil gesto udělat. „Uvažovali jsme, jestli vrátit Cenu města Prostějova není takové prázdné gesto, jenomže nakonec převážil názor, že rezignace ve společnosti a strach lidí vystoupit a projevit se dosáhl takové míry, že cokoliv, co uděláme, bude mít hodnotu,“ vysvětluje Pospíšil.

Po kapele se ke stejnému kroku odhodlala i Jana Zikmundová, bývalá ředitelka městského divadla a manželka prvního polistopadového primátora města. Ve svém dopise zastupitelům uvedla, že udělala chybu, když cenu vůbec přijala.

„S postupem času jsem si též zpochybnila obecnou váhu a význam tohoto ocenění. A tak v souladu s mým vlastním svědomím cítím nutnost svou chybu napravit, a proto se Ceny zříkám,“ napsala zastupitelům Zikmundová.

autor: tas
Spustit audio