Prostějovská opozice se bouří proti nedostatku informací o stavbě olympijského centra

10. červen 2016

První desítky milionů na stavbu olympijského centra v Prostějově jsou na cestě. Město ale stále neví, co vlastně na jeho pozemcích vznikne. Ani kdo provoz multifunkční haly bude financovat. Prostějovská opozice si stěžuje na nedostatek informací.

Prostějovské národní olympijské centrum získalo dotaci z ministerstva školství a je tedy jisté, že se začne stavět. Prostějovská opozice se ale bouří proti nedostatku informací, které podle ní dostává.

Město přitom do projektu věnovalo své pozemky. Sportovní halu má v budoucnu provozovat Spolek olympijský, ve kterém mají své zástupce Prostějov, Olomoucký kraj a Tenisového klubu Plus Prostějov.

„Informace jsou nám sdělovány postupně. Například to, že budeme platit parkoviště a to, že tam bude příjezdová komunikace, kvůli které se bude kácet 24 stromů,“ stěžuje si prostějovský zastupitel Jan Navrátil zvolený za Změnu Pro Prostějov. A dodává: „Máme obavu z toho, aby nás potom provoz finančně neruinoval. Zaplatíme to my všichni, ale příjmy z toho budou mít jen některé projekty.“

Nezávislé zastupitelce Haně Naiclerové zase vadí rozměry haly, které Prostějov dopředu vyřazují z pořádání mezinárodních utkání.

„Zaráží mě, že chybí jen několik málo metrů v rozměru hřiště a zároveň je tam plánována nedostatečná výška stropu. Myslím si, že zrovna v té lokalitě to není ničím limitováno. Nechápu, z jakého důvodu, když už tady chceme investovat 100 milionů korun, neuděláme hřiště taková, kde by se ty mezinárodní turnaje mohly konat.“

Ministerstvo školství letos investuje do stavby prvních 30 milionů korun. Podle primátorky Prostějova Aleny Raškové mají zastupitelé k dispozici všechny dostupné informace.

„Nejsem stavař, ale když se mi řekne, že tam bude tělocvična, která je určena pro mládež, tak vím, že takových center je po republice víc. Předpokládám, že totéž je u nás, co se týká tenisu, basketbalu a volejbalu,“ říká.

Po kritice se pokusí informace o projektu zastupitelům předat: „Vše, co vím, tak okamžitě zastupitelům posílám. Bude se tedy snažit ty informace, které chtěli, pokud je dostanu, snažit do třiceti dnů poslat. Jedná se hlavně o ten projekt, jak bude vypadat a co všechno tam bude,“ dodává primátorka.

Multifunkční hala by měla vyrůst nedaleko centra města a sloužit by měla talentovaným sportovcům.

autor: tas
Spustit audio