Prostějovská radnice po vlně kritiky opět mění názor na obnovu zničeného židovského hřbitova

25. leden 2017

Další názorový obrat o 180 stupňů se odehrál na prostějovské radnici. Vedení města totiž znovu mění názor na rehabilitaci židovského hřbitova. Před čtrnácti dny se rozhodli radní podpořit petici za odmítnutí jakýchkoliv úprav parku, kde se v minulosti hřbitov nacházel. Teď se sešli znovu, aby své předchozí rozhodnutí přehodnotili. S židovskou obcí prý budou jednat dál.

„Rada vydala petici na vědomí, ale rozhodovat zastupitelstvo,“ komentuje nové rozhodnutí prostějovských radních primátorka Alena Rašková. Před necelými dvěma týdny přitom rada petici projednala poprvé a stanovisko města bylo podle primátorky jednoznačné.

„My jsme se na radě města domluvili, že budeme zastupitelstvu doporučovat, aby se petici vyhovělo. Jinak řečeno, souhlasíme s peticí,“ řekla Rašková tehdy.

Petici podepsalo více než tři tisíce lidí. Požadují, aby se v parku, kde dříve byl židovský hřbitov zničený za druhé světové války, žádné úpravy nedělaly. Město za vyslovenou podporu petice sklidilo vlnu kritiky například z řad akademiků, ale i prostějovských občanů. Teď se chce město vrátit k jednání.

„Budeme samozřejmě dál jednat. Druhého února přijede představitel Federace židovské obce Petr Papoušek, přijede pan Jelínek a budeme jednat o tom, jak s řešením toho prostoru dál,“ uvedla Rašková s tím, že židovská obec teď musí předložit svůj návrh.

Čtěte také

„Budoucnost ukáže, jestli je to dobrá zpráva nebo jen další úhybný manévr, tak jak to bylo v minulosti,“ reagoval Tomáš Jelínek, zástupce americké židovské organizace, která o rehabilitaci jedná.

„Celá ta petice, včetně všech doprovodných projevů antisemitismu vznikly, protože vedení města téměř rok nedokázalo vést normální a transparentní jednání se všemi dotčenými stranami. Proto, aby byl dobrý výsledek, potřebujeme partnerství a otevřenost,“ dodal Jelínek s tím, že židovská obec aktuálně na svém návrhu uctění památky zemřelých pracuje.

autor: tas
Spustit audio