Prostějovská radnice podpoří petici proti obnově zničeného židovského hřbitova

12. leden 2017

Vedení Prostějova znovu mění názor na obnovu zničeného židovského hřbitova. O podobě pietního místa jedná už několik měsíců s židovskou obcí.

Na konci minulého roku to vypadalo, že obě strany najdou společné řešení. Vedení města teď ale chce podpořit petici, která odmítá jakékoliv změny na ploše hřbitova. Dokumenty podepsaly více než tři tisíce lidí.

„Žádáme zachování stávajícího stavu výše uvedeného místa v plném rozsahu a beze změn,“ předčítal Pavel Ponížil, jeden z autorů petice, lidem na shromáždění v polovině října. Pod petici se nakonec podepsalo více než tři tisíce lidí.

„Tři tisíce podpisů je opravdu hodně. Když si vezmeme, že město má 45 tisíc obyvatel a odečteme 15 tisíc dětí a starých lidí, kteří se nezajímají o dění, tak nám zůstává nějakých 30 tisíc lidí. Tři tisíce z toho je deset procent. A to je názor, který se jednoznačně v potaz brát musí,“ komentuje počet podpisů sociálnědemokratická primátorka Prostějova Alena Rašková. A dodává: „My jsme se na radě města domluvili, že budeme zastupitelstvu doporučovat, aby se petici vyhovělo. Jinak řečeno, souhlasíme s peticí.“

Prostějovské vedení přitom už poněkolikáté mění názor. S židovskou obcí jedná možné podobě pietního místa už několik měsíců.

Čtěte také

„Podle všeho se zdá, že v Prostějově se nedrží slovo,“ reaguje Tomáš Jelínek, zástupce americké židovské organizace, která se o rehabilitaci hřbitova snaží. A dodává: „V srpnu nám paní primátorka přislíbila, že pokud dodáme návrh, který bude splňovat požadavky Integrovaného záchranného systému, tak jej předloží radě a zastupitelstvu. Poslední informaci o tom, že ta jednání stále probíhají, jsem poslal paní primátorce v pondělí,“ říká s tím, že odpověď zatím nemá.

Podle primátorky ale židovská organizace zatím žádný návrh nepředložila. „My jsme dodnes žádný návrh nedostali, takže těžko se dá k něčemu vyjadřovat,“ říká.

O tom, jestli Prostějov bude trvat na zachování současné podoby parku nebo bude s židovkou obcí dál jednat tak rozhodnou na svém příštím zasedání prostějovští zastupitelé.

autor: tas
Spustit audio