Prostějovská radnice zpoplatní vyřizování žádostí o informace

23. říjen 2015

Prostějov zveřejnil nový ceník za vyřizování žádostí o informace. Město se tak podle primátorky brání proti aktivistům, kteří chtějí například údaje o platech a práci úředníků, a zdržují tak chod magistrátu. Poplatky by měly takové žadatele odradit.

„Je to obrana, aby magistrát mohl fungovat. Jestliže byl před Vánoci dotaz, kdy pracovníci pracovali dva dna na tom, aby byli schopni dotyčnému odpovědět, tak si myslím, že je to opravdu útok na činnost magistrátu,“ zdůvodňuje sociálnědemokratická primátorka města Alena Rašková zavedení poplatků.

Informace z magistrátu pravidelně žádá třeba patnáctiletý Jakub Čech. Zajímají ho uzavřené smlouvy i platy některých zaměstnanců. Kvůli svému boji o právo na informace už si vysloužil nálepku aktivista.

„Město by mělo co nejvíc informací samo od sebe zveřejňovat na svém webu, pak by se dočkali toho, že by je občané v uvozovkách neotravovali,“ říká Jakub Čech a připomíná i jinou cestu, jakou by se město mohlo dát.

„Bohužel Prostějov je netransparentní, nezveřejňuje hlasování rady, nezveřejňuje zápisy z vedení města. Takže občané si to musí žádat a to pak představuje určitou zátěž.“

Podle Oldřicha Kužílka z Otevřené společnosti, který se právem na informace zabývá, jsou sazebníky běžné. „Města používají zcela pravidelně různé sazebníky, ať už se to týká materiálových nákladů, nebo potom položky za mimořádně rozsáhlé vyhledávání,“ potvrzuje Kužílek.

Za informace budou platit i zastupitelé

Platit podle primátorky Raškové budou v Prostějově nejen obyvatelé, ale i zastupitelé. A to v případě, že si vyžádají informace, které přímo nesouvisí s jednáním zastupitelstva. To podle Kužílka už tak běžné není.

„Pouze výkladově se připouští, že kdyby to lidově řečeno přeháněli, tak v takovém případě by bylo možné po nich požadovat úhradu,“ dodal.

Nový ceník zajímá také opozici. „Já v tom vidím určitý způsob, jak ztížit přístup k informacím některým občanům. Takže spíš to vnímám negativně,“ říká za opozici Jan Navrátil ze Změny pro Prostějov s tím, že jako zastupitel si za některé informace rád zaplatí.

autor: tas
Spustit audio