Prostějovské kino Metro 70 chce v létě promítat i venku. Jenže mu chybí potřebná technika

6. červen 2018

Lidé z Prostějova by mohli už příští sezonu chodit do biografu pod širým nebem. O letní promítání chce rozšířit své služby místní kino Metro 70. Zatím mu ale chybí potřebná technika, peníze na ni se snaží získat pomocí grantů. V širším okolí funguje jen jedno podobné kino, a to v Mostkovicích u Plumlovské přehrady.

„Tady je volná šachta, do té zastrčím ten disk. Ten se nakopíruje dovnitř na diskové pole a ten disk pak můžeme poslat do dalšího kina, kde udělají to samé,“ ukazuje v promítací kabině Otakar Planka, jak funguje nejnovější promítačka, kterou v kině mají. Vedle stojí ještě o poznání starší stroj.

„To je klasický analogový pás, který chodí v těch velkých krabicích. Musíte ho zakládat a promítat,“ vysvětluje ředitelka kina Barbora Prágerová.

Jenže ani jeden z těchto strojů nedokáží nikam přesunout. Právě proto ředitelka se svolením města žádá Státní fond kinematografie o dotaci na pořízení mobilní promítačky.

„Tím by kino rozšířilo nabídku služeb směrem k návštěvníkům a řekněme, že by i více ožilo,“ uvedla mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Podle Prágerové to znamená především možnost promítání pod širým nebem. Letní kino považuje za velké lákadlo pro návštěvníky. Ale nejen to: „My tu promítací technologii nechceme pouze kvůli letnímu kinu. Víme, že to je sezónní záležitost. Máme v plánu ji využívat intenzivně i po zbytek roku. Například v prostoru foyer k projekci menších věcí, u kterých víme, že sál nenaplní.“

Promítat venku by se mohlo v Prostějově už příští sezónu. Konkrétní místo zatím sice není jasné, ale podle ředitelky jich v úvahu přichází hned několik.

Nedaleko kina je například nově opravený zámek s nádvořím, letní akce se pravidelně pořádají také na náměstí T. G. Masaryka před radnicí.

autor: tas
Spustit audio