Prostějovské muzeum zmenšilo expozici slavného rodáka Jiřího Wolkera. Bylo nutné ji modernizovat

30. květen 2016

Stálá výstava slavného prostějovského rodáka - básníka Jiřího Wolkera v místním muzeu končí. Ale jen částečně - z poloviny ji nahradí expozice modelů letadel a lodí.

Zmenšení Wolkerova pokoje vyvolalo vlnu nevole, stížnosti řeší dokonce i Olomoucký kraj. Muzeum se ale brání. Šestnáct let starou výstavu prý nikdo nenavštěvoval a zmenšením ji kurátoři teď chtějí zatraktivnit.

Muzeum místnost, ve které jsou Wolkerovy osobní věci a nábytek vystaveny, přepažilo stěnou. Do jedné třetiny pak umístilo modely lodí a letadel od proslulého prostějovského výrobce. To se ale setkalo s kritikou.

„Přicházíme do původního sálu, kde byla dříve monotematická expozice Jiřího Wolkera. Sál je teď rozdělen na dvě části. Jedna z nich je stále věnovaná Jiřímu Wolkerovi, ale prošla důkladnou změnou a modernizací. Zabírala příliš velké místo a ta návštěvnost, která tady byla, nám neospravedlňovala tak velký sál pro takovou expozici,“ popisuje ředitel muzea Daniel Zádrapa.

Modernizovaná expozice věnovaná Jiřímu Wolkerovi

Wolkerova expozice se tak stala podle mluvčí Olomouckého kraje Kamily Navrátilové tématem i při nedávné návštěvě právě z úřadu.

„Expozice nebyla zrušena, pouze prochází obměnou a byla zmenšena plocha. Tématem tak byl i další rozvoj muzea a to především získání nových výstavních ploch na úkor depozitáře,“ říká Navrátilová.

Modernizovaná expozice věnovaná Jiřímu Wolkerovi

Menší výstava má být pro návštěvníky atraktivnější. Ještě letos přibydou audiovizuální prvky.

„Plánujeme i audio a video, pravděpodobně ve formě dotykové obrazovky, kde si lidé budou moci pustit film, týkající se Jiřího Wolkera nebo básně, což tu dodneška taky nebylo. Podívat se budou moci i na různé obrázky a naskenované dokumenty. Prostě to, co by se tu normálně nepodařilo z prostorových důvodů vystavit,“ uvádí Zádrapa s tím, že původní expozici navštěvovaly především školy.

Modernizovaná expozice věnovaná Jiřímu Wolkerovi
autor: tas
Spustit audio