Prostějovský hokej žádá po městě pět milionů. Opozičním zastupitelům se požadavek nelíbí

21. duben 2015

Hokejoví Jestřábi požádali vedení Prostějova o pět milionů korun. Udělení mimořádné dotace není podle rady města vyloučené. Opozice má ale s takovým postupem problém, o peníze by si podle zastupitelů měl klub říct jinak.

„Pan doktor Luňák, šéf prostějovského hokeje LHK Jestřábi a mužstva vystoupil na radě města s požadavkem, aby se město nějakým způsobem podílelo na financování hokeje,“ říká náměstek Jiří Pospíšil z hnutí PéVéčko.

Generální manažer Jestřábů Jaroslav Luňák v rozhovoru na webových stránkách klubu uvedl, že několikamilionové dotace pro hokej jsou v jiných městech běžné. Podpora a spolupráce s městem je podle něj naprosto zásadní pro dlouhodobé setrvání 1. hokejové ligy v Prostějově.

Uvádí také, že většina klubů první ligy pohybujících se v horních patrech tabulky mezi 7-10 mil Kč, ostatní 3-5 mil Kč.

Rada města se jeho návrhem zabývá, zastupitelům jej ale ještě nepřednesla. A to přesto, že na minulém zastupitelstvu se právě veřejná podpora pro hokejový klub probírala.

„V tomto případě bych já byl absolutně proti, protože to jsou peníze, které nejsou určení na sport. Na sport se dává jiným způsobem, dává se to veřejnou finanční podporou a tu už pan Luňák a prostějovský hokej dostali,“ říká Aleš Matyášek z TOP09.

Opozici přitom podle Matyáška nevadí to, že by hokej měl případně dostat více peněz: „Je potřeba si říct, na co ty peníze půjdou, jakým způsobem budou využity. To, že by se někde domluvila nějaká částka 5 milionů korun, tak to v žádném případě není právě ten postup, který bych si představoval, že by měl vést k podpoře prostějovského hokeje.“

V radě města má zatím podle Jiřího Pospíšila hokejová dotace zelenou: „Je taková všeobecná vůle v radě podpořit určitě tento sport, který k Prostějovu patří. Všichni víme, že ten provoz hokejového klubu je z těch sportů, které my tady jako město dotujeme, opravdu nejdražší.“

autor: tas
Spustit audio