Prostějovský myslivec chová ve svém panelovém bytě lišku. Využívá ji při výuce ve školách

Jeden z prostějovských myslivců sdílí svůj panelový byt s liškou. Jezdí s ní do škol a na tábory, aby učil děti lásce k přírodě. S uzavřením škol kvůli koronaviru ale Radomil Holík musel své aktivity přerušit. A tak nafotil liščí kalendář. Z jeho výtěžku chce postavit nejen bezpečný výběh pro svou parťačku, ale taky přispět na sociální služby pro děti s handicapem.

Myslivec Radomil Holík s liškou Coco

„Vidíte, jak mrská oháňkou? To je signál, že nemá strach. Přijde si i čichnout,“ říká myslivec Radomil Holík a vede mě zahradou k lišce, která právě něco očichává v trávě.

„Má svůj pelíšek, podobně jako kočka má svůj pelíšek, chodí na svůj záchůdek na kočkolit, ale je to destruktivní zvíře,“ naráží na to, že soužití s divokým zvířetem v bytě v jednom z prostějovských panelových domů má svá úskalí.

O lišku se myslivec nestará jen tak, dokud to bylo možné, společně jezdili mezi děti do škol a učili je o  přírodě. Jenže koronavirová opatření jim tyhle plány zatím zkazila. Radomil Holík se proto rozhodl, že vydá kalendář s fotografiemi lišky, z jehož výtěžku pro Coco postaví bezpečný výběh. Ten bude stát na zahradě místo starého včelína.

„Má dobré zdivo, který když opravíme, tak bude základ pro vnitřní výběh a zázemí pro uskladnění krmiva a podobně,“ popisuje Holík. Kvůli vydání kalendářů proto myslivec spustil internetovou kampaň.

Část z výdělku chce myslivec také darovat na pomoc dětem s handicapem.

autor: tas
Spustit audio