Prostějovský radní Josef Augustin rezignoval na post radního. Spolupráci s ním ukončila i univerzita

2. listopad 2016

Prostějovský radní Josef Augustin zvolený za KSČM přišel o svůj post. Rezignaci předal primátorce města ještě před zahájením zasedání zastupitelstva, které o jeho dalším působení v Radě města mělo rozhodnout. Je obviněný z toho, že opakovaně neodevzdal daňová přiznání.

„Výzva opozice a osobní důvody, které jsou rovněž uvedeny v té rezignaci,“ shrnul Josef Augustin důvody své rezignace. Na jednání zastupitelstva už dorazil jako řadový zastupitel.

„Pan Augustin přišel a donesl odstoupení z funkce radního města Prostějova. Odstoupil tedy dobrovolně bez toho, že by o tom bylo zastupitelstvo nuceno hlasovat a odvolávat ho z funkce,“ uvedla sociálnědemokratická primátorka města Alena Rašková. Vedení města zbavilo Augustina všech funkcí spojených s postem radního už minulý týden.

„Vzhledem k tomu, že jeho chování neodpovídá tomu, jak by se měl člen takového vrcholového orgánu vedení města chovat,“ dodává Rašková.

Policie Augustina viní z toho, že opakovaně nepodal daňová přiznání.

„Myslím si, že je to jediný správný krok. Myslím, že by měl rezignovat také na post zastupitele tak, jak ho vyzvali jeho straničtí kolegové. Myslím, že v tomto případě je to jediné řešení,“ dodává za opozici Aleš Matyášek z TOP 09.

Od Josefa Augustina se odvrátila také jeho strana, která ho na mimořádné schůzi vyzvala, aby odstoupil z postu prostějovského zastupitele. To se ale nestalo.

Univerzita Palackého s Josefem Augustinem ukončila spolupráci

Prostějovský zastupitel Josef Augustin za KSČM už nebude také přednášet na Univerzitě Palackého. Škola s ním rozvázala dohodu.

Vysokoškolské studenty učil základům práva, přitom byl už v roce 2008 pravomocně odsouzen za neplacení daní. Teď čelí dalšímu obvinění, tentokrát za to, že opakovaně nepodal daňová přiznání.

„Pan Augustin na přírodovědecké fakultě vyučoval volitelný doplňující předmět, týkající se práva pro studenty chemie. Pracoval jako externí učitel na dohodu,“ vysvětluje Ivo Frébort, děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

V uplynulých dnech proto dohodu o provedení práce s Josefem Augustinem vypověděl: „Tu dohodu jsme ukončili. Myslíme si, že není vhodné, aby někdo, kdo učí základy práva, ho sám porušoval.“

Josef Augustin podle svých slov zatím výpověď v písemné podobě neobdržel: „Je to nepříjemná událost, protože na té fakultě učím dvanáct let a nikdy s tím nebyly žádné problémy.“

Jestli bude na výpověď nějak reagovat, zatím neví: „Až to dostanu do ruky, tak se rozhodnu.“

Už minulý týden Augustina kvůli obvinění odvolali jeho koaliční partneři ze všech funkcí, do kterých ho dosadila městská rada. Zatím si ponechal své místo zastupitele města Prostějova, a to přesto, že ho jeho straničtí kolegové vyzvali k složení mandátu.

autor: tas
Spustit audio