Prostějovští radní skládali účty na mimořádném zastupitelstvu

30. červen 2015

Netradiční bod zařadilo na program svého mimořádného zasedání prostějovské zastupitelstvo. Městští radní obhajovali před opozicí své dosavadní kroky. Ta se ptala na uzavřené smlouvy, finanční podporu hokejistům i na nově vytvořená místa.

Opoziční zastupitelé na mimořádném zasedání podrobili vedení města křížovému výslechu. Radní zdůvodňovali svá rozhodnutí z posledních dvou zasedání.

„My samozřejmě k těm jednotlivým bodům chceme informace. Protože tak, jak jsou ty informace zveřejňovány třeba prostřednictvím zápisu z rady, tak jsou někdy nedostatečně a je potřeba se ptát na hloubku těch věcí,“ vysvětluje důvody zařazení bodu zpráva z činnosti rady města opoziční zastupitel Aleš Matyášek z TOP09.

Podobně situaci vidí zastupitel další opoziční strany František Filouš z hnutí ANO: „Jsem rád, že jsou na stole otázky, které je potřeba zodpovědět. To je věc, která hýbe celým Prostějovem. Jsou to všechny důležité věci, na které se ptáme. My jako opozice musíme mít informace o tom, jak se ty věci skutečně mají.“

Zastupitelé se radních ptali na kauzu Manthellan, nová místa na radnici a znovu otevřeli také plánovanou smlouvu o reklamě s prostějovským hokejovým klubem LHC Jestřábi.

Vědět chtěli například to, zda rada neporušuje zákon, když o finanční injekci v podobě tří milionů rozhodne sama bez zastupitelů.

Podle náměstka primátora a radního Jiřího Pospíšila z hnutí PéVéčko je ale vše v pořádku a opozice tímto způsobem pouze zdržuje: „Tak jak se na to dívá pan inženýr Filouš a někteří opoziční zastupitelé, tak tímto způsobem prodlužují úplně nesmyslně jednání zastupitelstva. Vyloženě to považuji za obstrukce.“

S tím ale Matyášek nesouhlasí. „Ta práce není vůbec obhájená. Spíš jsou vymýšleny zástupné problémy, zástupné body, jak by to nemělo být projednané. My skutečně ty informace chceme,“ dodává s tím, že rada by zastupitelstvu měla předkládat informace ochotněji.

autor: tas
Spustit audio