Prostějovští zastupitelé rozhodli o národním olympijském centru

10. červen 2015

Stavba národního olympijského centra dostala v Prostějově zelenou, zastupitelé na svém jednání schválili stanovy spolku Prostějov olympijský. Tím udělali první krok pro to, aby v budoucnu město mohlo požádat o dotaci na stavbu centra.

„Vnučka hraje volejbal, takže chceme, aby naši opoziční zastupitelé už schválili to centrum, aby mohla naše mládež dělat to, co ji baví - sportovat,“ říká jedna z obyvatelek Prostějova Alena Šrubařová.

Ta před prostějovskou radnici, kde se zastupitelstvo konalo, přišla i s transparentem namířeným proti opozici. Právě ta má totiž ke způsobu schvalování olympijského centra výhrady. Nelíbí se jí způsob, jakým ji vedení radnice o stavbě centra informuje. Vytýká mu především to, že zastupitelstvo před hotovou věc.

„Způsob předkládání materiálu je podivný. O výstavbě olympijského centra se ví už víc než rok, ale až dnes jsem se dozvěděl, že pozemky nebudeme dávat ani prodávat, ale pouze je zapůjčíme do doby, než se něco zbuduje,“ komentoval krátce po projednávání centra například Jan Navrátil ze sdružení Změna pro Prostějov.

Za pravdu mu dává i Hana Naiclerová z hnutí ANO: „Nedostali jsme stanovy spolku, který město spolu s ostatními subjekty založilo, nedostali jsme žádnou ekonomickou analýzu, vizualizaci, nic. Jenom jakýsi satelitní snímek se zakresleným červeným kroužkem, kde to asi bude a to je všechno. Myslím, že je to málo na takovou investici,“ podotýká Naiclerová.

Schválení spolku a jeho stanov ale nakonec i přes mnohé připomínky zastupitelstvem prošlo hladce.

„Byly schváleny stanovy a založení spolku s tím, že hlasováním mi bylo uloženo, abych v okamžiku, kdy se bude jednat o náš vklad do pozemku, navrhl určitou změnu stanov. Já jsem pochopitelně rád, protože jsem byl jeden z těch, kteří stáli u zrodu té myšlenky,“ shrnuje primátor města Miroslav Pišťák z ČSSD.

Zastupitelé tak udělali první krok k tomu, aby Prostějov v budoucnu mohl požádat o dotaci. Sportovních hal by se budoucí olympionici a obyvatelé města mohli dočkat v roce 2017.

autor: tas
Spustit audio