Prostranství za kulturním domem v Zábřehu využívané k parkování se promění na oficiální parkoviště

29. červenec 2022 09:00, aktualizováno

Ve staveniště se proměnilo zanedbané prostranství za kulturním domem v Zábřehu. Dělníci se tam pustili do zatím největší letošní investice města za bezmála 40 milionů korun, do stavby nového parkoviště. Obnovy se dočká taky přilehlá Postřelmovská ulice a prostor před poliklinikou.

„Jsme ve fázi, že byl odstraněn povrch na ulici Postřelmovská. Současně zahajují práce na odvodnění spodní plochy. Jsme v začátcích,“ popisuje investiční technik zábřežského městského úřadu Jiří Mahdal.

Kvůli stavbě pocítili komplikace hlavně řidiči. Nejenže dočasně nemají k dispozici jedno z největších parkovišť v Zábřehu, ale zcela se pro ně uzavřela i Postřelmovská ulice od kruhového objezdu po náměstí 8. května. „Je to jedna z významných tepen zábřežských, takže pro řidiče to není úplně nejpříjemnější. Objízdné trasy ale nejsou nějak dlouhé, nemyslím si, že by to bylo nějak časově náročné nebo že by tu vznikaly kolony,“ dodává Mahdal.

Vznikne 126 parkovacích míst

Jak využít zanedbané prostranství u kulturního domu vedení města řešilo dlouhodobě. Ve hře byla i stavba dopravního terminálu nebo parkovacího domu. Nakonec zvolilo méně nákladnou variantu nového parkoviště. „Momentálně tady vzniká 126 parkovacích míst. S výstavbou parkoviště souvisí i výsadba zeleně. Chceme tady vytvořit uliční alej nově vysázených stromů tak, aby byl vytvořen přirozený stín,“ popisuje Mahdal.

Investici vítá třeba i Dana Urbášková, ředitelka mateřské školy Pohádka, která s prostranstvím sousedí. „Jsme rádi a doufejme, že nás to zbaví prachu, kaluží a hlavně nebezpečí,“ přeje si Urbášková.

„Jsme rádi a doufejme, že nás to zbaví prachu, kaluží a hlavně nebezpečí.“
Dana Urbášková, ředitelka mateřské školy Pohádka, která leží u zmíněné plochy

Práce na novém parkovišti by měly trvat do listopadu. Vedení města mezitím musí rozhodnout, jestli a jak stání na něm zpoplatní.

Spustit audio