Provoz na silnicích v Černotíně a Býškovicích hlídají nové radary. Zástupci obcí si je nemohou vynachválit

22. červenec 2020

Zástupci Býškovic a Černotína na Přerovsku si nemůžu vynachválit nové radary na měření rychlosti. V obcích se objevily díky dohodě s vedením nedalekých Hranic, které jejich provoz zaštítilo. Konkrétně v Černotíně by radar měl vyřešit dlouholetý problém s bezpečností lidí. Obcí totiž vede frekventovaný silniční tah na Valašsko a Slovensko. Jen za první měsíc provozu tam zaznamenali více než 800 případů nedodržení povolené rychlosti.

„Bezpečnost tu řešíme dlouhou dobu. Přímo na této křižovatce bylo několik smrtelných nehod,“ říká lidovecký starosta Černotína Jiří Andrýs. Stojíme spolu u cesty, která vlastně obec rozděluje na dvě části.  Provoz je tu teď v obou směrech téměř nepřetržitý. I když je tu přechod pro chodce a dokonce i ostrůvek, tak ty podle starosty pro bezpečné přecházení nestačily. „Dojíždějící děti do škol musí ráno přejít na druhou stranu na nádraží k vlaku, v poledne se vrátí ze školy a zase musí přejít. Jsou tu šňůry aut, tak je problém tu silnici přejít,“ dodává starosta.

Rychlost projíždějících aut proto už měsíc hlídají také radar, a to v obou směrech.  Jen za první měsíc provozu zaznamenal 834 případů překročení rychlosti. Řidiči si už začínají dávat pozor. „Určitě to pomohlo, chtělo to něco takového, auta zpomalí,“ říká mi pan Vít, který v Černotíně bydlí.

1,5 milionu korun za instalování radaru a další náklady spojené s jeho provozem hradí radnice v Hranicích, která má Černotín ve své správě. Účtuje proto pokuty neukázněným řidičům. „Předpokládáme, že když tam ty radary budou delší dobu, tak si řidiči zvyknou a tu nohu z plynu dají dolů. Ukazuje se nám to i na městském radaru, kde před několika lety bylo na hlavním tahu zachyceni kolem 600 přestupků denně. V současnosti je to asi 70,“ říká mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Nové radary hranická radnice zakoupila i pro nedaleké Býškovice. V současnosti tak kontroluje rychlost projíždějících aut na šesti měřících místech v regionu. Během posledních dvou let na pokutách vybrala téměř 37 milionů korun.

autor: kra
Spustit audio