Provoz v Přerově brzdí tranzitní doprava. Vedení města usiluje o úplný zákaz vjezdu těžkých nákladních aut

20. květen 2021

Dopravu v centru Přerova brzdí tranzitní doprava. Řidiči kamionů, kteří míří od Ostravy na Vyškov a Kroměříž a v opačném směru, si přes Přerov zkracují cestu. Vyhýbají se placení mýtného na dálnicích a nerespektují dopravní značení objízdných tras, které ve městě platí kvůli několika silničním stavbám. Hlídkám městské policie s odklonem kamionů pomáhají jejich republikoví kolegové.

Provoz v Přerově komplikuje tranzitní doprava

Holandský řidič John se rozčiluje. Se svým velkým červeným kamionem vjel přímo do Tovární ulice, kde pro něj platí zákaz vjezdu. Tisíc korun je jednotná sazba za pokuty, kterou tady řidičům kamionů policistka Kateřina Kučerová vyměřuje. Poláci, Ukrajinci, Bulhaři ale i Korejci nebo Maďaři. V komunikaci s řidiči si policisté vypomáhají mobilním telefonem. „Domlouváme se s nimi prostřednictvím překladače. Máme pro ně napsáno, co se stalo, co provedli, co bude následovat a jestli s tím souhlasí,“ popisuje Kučerová.

Provoz v Přerově komplikuje tranzitní doprava

Jen za minulý týden policisté v Přerově vybrali na pokutách od řidičů kamionů přes 90 tisíc korun. Tomáš Navrátil přerovský radní volený za hnutí ANO teď navrhuje kamionům úplně zakázat vjezd do města. „V podstatě teď zákaz nad 12 tun byl přes místní část Kozlovice. Teď by měl platit přes celé město,“ přibližuje Navrátil.

Změnu musí schválit olomoucký krajský úřad. Náměstek hejtmana Michal Zácha volený za ODS jí dává pritoritu. „Teď to není ani o policii, městské policii ani financích, že se vyberou nějaké pokuty. Tady jde o to, udělat maximum pro to, aby ten tranzit do města ani nevjel. Aby si řidiči uvědomili, že se jim to ani nevyplatí, že mají jet po objízdné trase,“ uvedl Zácha.

Stavbu průpichu městem mají silničáři dokončit v závěru příštího roku. Pro Přerov je však stěžejní výstavba dálničního úseku z Přerova do Říkovic, kterou ale blokují ekologické organizace mj. Děti země. Stavební úřad ministerstva dopravy tento týden zahájil stavební řízení. Vydání povolení ke stavbě lze podle šéfa Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla předpokládat ve třetím kvartálu letošního roku. Na zhotovitele stavby zároveň probíhá výběrové řízení.

autor: kra
Spustit audio