Provozovatel přerovského Chemiku nevystěhoval ubytovnu včas. Bude městu platit pokutu

30. leden 2018

Pokutu a odklad o dva dny dostal provozovatel ubytovny Chemik v Přerově, který nedokázal vystěhovat všechny nájemníky ve stanoveném termínu. Dvěma desítkám z nich pomáhají hledat náhradní bydlení i sociální pracovníci. Pokud ubytovnu neopustí do středy, podá město na provozovatele žalobu.

Vstup do ubytovny Chemik je obložený desítkami igelitových pytlů. Válejí se na schodech i kolem přeplněných kontejnerů. Dvě hlídky městské policie přihlížejí, jak parta stěhováků do přistavené dodávky snáší starý nábytek.

Své věci už má v papírových krabicích sbalené i Jiřina Kučerová. V chemiku bydlela pět let. Teď se přestěhuje o kilometr dál do ubytovny v Kojetínské ulici. „Aspoň že tak. Nabízeli nám třeba Uničov. Tady to máme blízko,“ komentuje.

Desítky lidí hledají nový domov

Její sousedka Miroslava Gottwaldová ale takové štěstí nemá. Už teď ví, že stěhování rozdělí její rodinu.  Se třemi malými dětmi půjde do azylového domu. „Děti mají jeden, tři a pět roků. Manžel bude venku, jestli něco nesežene,“ říká.

„Bohužel jinak to nejde. Maminka chce být s dětmi a snažíme se udělat všechno proto, aby maminku s dětmi nemuseli rozdělovat,“ dodává Alexandra Burdová ze Společnosti Podané ruce.

Chyba je na straně provozovatele ubytovny, tvrdí náměstek přerovského primátora Pavel Košutek z hnutí ANO. To, že musí budovu vyklidit, prý věděl prý řadu měsíců. „Dohodli jsme se, že bude poskytnutá dodatečná lhůta předání na 1. února,“ uvedl Košutek.

„Budeme muset městu platit smluvní pokutu, kterou nám paní vypočítala asi na 2,5 tisíce korun za každý den prodlení,“ řekl zástupce provozovatele ubytovny František Kornel.

Pokud provozovatel do konce ledna ubytovnu nevystěhuje, podá na něj město podle Košutka žalobu.

autor: kra
Spustit audio