Provozovatel Rychlebských stezek bude muset platit za užívání lesů v majetku olomouckého arcibiskupství

15. duben 2019

Zhruba 85 tisíc korun ročně. To je částka, kterou bude platit provozovatel Rychlebských stezek u Černé Vody na Jesenicku církvi. Za užívání pozemků. Nejatraktivnější část trailů pro horská kola prochází územím v majetku Olomouckého arcibiskupství, které ho získalo v restituci. Peněz spolek přitom nemá nazbyt. I proto, že údržbu tras neustále prodražuje kůrovcová kalamita.

Zpráva o placení nájmu za užívání lesa zástupce Rychlebských stezek nemile překvapila. Stavitel trailů pro horská kola Pavla Horníka přiznává, že ji nečekal. „Pro nás je to další náklad navíc. Překvapuje nás to, že po nás ta církev ten nájem chce, protože my jsme vlastně zhodnotili jejich pozemky, které mají i tady dole a v okolí stezek a všechny tyhle nemovitosti šly s cenou nahoru díky stezkám. V Černé vodě se dřív prodávaly pozemky za deset korun za metr, dnes vám nikdo po dvě sta za metr nikdo nic neprodá, tak jsme minimálně na dvacetinásobku těch cen,“ přibližuje Pavel Horník.

Arcibiskupské lesy a statky hospodaří v lesích v okolí Černé Vody už třetím rokem.
„Pronájem pozemků je běžnou praxí nejen u nás, ale všude ve světě. Navíc se díky smlouvě o pronájmu zprostíme zodpovědnosti za případné škody a újmy na zdraví uživatelů Rychlebských stezek. Nájemné vyžadujeme až od roku 2020 a to se splatností letos na podzim," vysvětluje mluvčí společnosti Dagmar Málková a současně zdůrazňuje, že k částce dospěly obě strany po vzájemné dohodě. Pavel Horník potřebuje na roční provoz stezek, platy zaměstnanců v lese a materiál, minimálně milion a půl korun.

Shání je od sponzorů, některých obcí, pomáhají i dotace. Pátým rokem přispívá i samotná Černá Voda, upřesňuje nezávislý starosta Zdeněk Beťák.
„Příspěvek na letošní rok jsme navýšili ze sta na sto padesát tisíc, kde jsme zohlednili i ten nájem. Je to maximum, které může obec přispět,“ říká starosta Černé Vody.

Podle starosty by pomohlo, kdyby se stezky zpoplatnily. A vedle bikerů by na ně měly přispívat i černovodští podnikatelé, kteří z přílivu turistů těží. O zpoplatnění ale Pavel Horník neuvažuje. Už teď mohou cyklisté spolek podpořit dobrovolně. „Trošku jsme zvedli ten dobrovolný měsíční příspěvek. Povinně to nejde, přijde nám to takové nemorální, protože u nás je ze zákona povolen volný přístup do lesa,“ uzavírá Horník.

Přesný přehled o tom, kdo z cyklistů přispívá, ale nemá. Podle něj to bude asi větší polovina.

autor: aja
Spustit audio