Provozovatele cukrovarů zaměstnává řepná kampaň. Vysoké ceny energií promítnou do cen cukru

6. říjen 2022 13:42

V Olomouckém kraji naplno běží řepná kampaň. Letošní sklizeň řepy už zpracovávají v cukrovarech na Přerovsku, Prostějovsku a taky na Olomoucku. Ani jim se ale nevyhýbají starosti kvůli vysokým cenám energií. Ty se tak promítnou do výsledné ceny cukru.

„Právě se nacházíme na svozovém place s cukrovou řepou, kde auta naváží řepu, která později jde ke zpracování. Denně navezeme zhruba tři a půl tisíce tun hrubé hmotnosti. Zpracováno máme přibližně 60 tisíc tun,“ popisuje před litovelským cukrovarem jeho agronom Martin Klabal, který dohlíží na navážení cukrové řepy.

Její cukernatost je podle něj oproti loňsku mírně nižší. „Oproti loňsku se pohybujeme někde o dvě procenta níž, než bychom chtěli. Takže víme, že se cukru kvůli nižší digesci vyrobí méně,“ dodává Klabal. Potvrzuje to i předsedkyně okresní agrární komory Olomouc Milada Rašková Měsícová. „Mělo na to celkem vliv deštivé počasí v létě. Řepa sice vypadala krásně, ale ty srážky, které tam probíhaly, ten cukr prostě vyplavily,“ uvádí.

„V obchodech došlo k nárůstu cen cukru, ale že tam vidíte teďka 39 korun, tak to určitě neznamená zisk cukrovaru ani zisk zemědělců.“
Předsedkyně okresní agrární komory Olomouc Milada Rašková Měsícová

Nejvíce ale provozovatele cukrovarů trápí rostoucí náklady, hlavně na energie. Promítnout je budou muset do konečné ceny cukru. „Ceny energií se musí promítnout do ceny, to v každém případě. Jinak by to nikdo nedělal. Netýká se to jen výroby cukru, ale všeho,“ komentuje například ředitel cukrovaru Vrbátky Jiří Zapletal.

Jak výrazně cena cukru poroste, ale zatím nechce odhadovat. Cukr na pultech přitom zdražuje už teď. „V obchodech došlo k nárůstu cen cukru, ale že tam vidíte teďka 39 korun, tak to určitě neznamená zisk cukrovaru ani zisk zemědělců. Víme totiž, že to jsou zásoby z minulého roku, které už jsou dávno prodané za staré ceny,“ komentuje Milada Rašková Měsícová.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio