Provozovatelé hotelů a penzionů v Jeseníkách čekají slabší sezonu jarních prázdnin. Lidé s rezervacemi pobytů váhají

Provozovatelům horských hotelů a penzionů v Jeseníkách začíná jedna z hlavních sezon roku, jarní prázdniny. Pro některé ale nejspíš nebude tak silná, jak doufali. Mnohé rodiny totiž šetří a zájem o ubytování spojené s lyžováním není tak velký, jako v předcovidových letech.

V jednom z penzionů v Bludovečku v podhůří Jeseníků jsou už na příjezd hostů na jarní prázdniny téměř připravení. Podle provozní Ludmily Maturové jich ale nejspíš letos nebude ani zdaleka tolik, jako tu byli zvyklí. 

„Změnu určitě vidíme, obsazenost je zhruba na polovině penzionu. Hosté se neobjednávají dopředu jak předchozích letech. Řekla bych, že přemýšlí a šetří. Jde to vidět hlavně u rodin s dětmi,“ uvádí Maturová.

Lidé zkracují pobyty 

Podobnou zkušenost má třeba i ředitelka penzionu v Loučné nad Desnou Magda Vaculová. Dříve si u ní rodiny s dětmi mířící do nedalekého skiareálu ubytování rezervovali už dlouho dopředu, to se letos neděje. „Těch klientů prostě ubylo, tak uvidíme, co tato zima s námi na těch horách udělá. Jde vidět, že klienti šetří, pobyty se zkracují. A chápu z jakého důvodu. Zvýšily se ceny skipasů, podražily i restaurace,“ vypočítává Vaculová.

Pokud ubytovatelé v Jeseníkách mají plno, jde už tradičně hlavně o týdny, kdy jarní prázdniny připadají na Prahu nebo Brno. „V regionech Šumpersko a Jesenicko bylo historicky dané, že tady jezdívali hodně lidé okolo Brna. Takže tento týden, kdy oni mají prázdniny, je v podstatě všude vyprodáno,“ potvrzuje třeba majitel dalšího penzionu v Loučné nad Desnou Petr Strnad.

Ubytovatelé ale doufají, že hosté nakonec obsadí i ostatní termíny jarních prázdnin. Lyžaře podle nich mohli doposud váhat i kvůli horším sněhové podmínky, ty se ale minulý týden konečně zlepšily.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio