Provozovatelé lyžařských středisek a horských chat v Jeseníkách mají nedostatek sezónních pracovníků

19. únor 2018

Hledá se číšník, kuchař, vlekař, pokud možno ihned. Podobné cedulky s nabídkami práce teď visí na řadě horských chat v Jeseníkách. Kvůli nedostatku personálu dokonce nedávno zavřela chata na Šeráku. Experti na cestovní ruch tvrdí, že situace se stále zhoršuje, a provozovatelé horských středisek mezitím zastávají práci za několik lidí naráz.

„Musím za kasu, protože je problém někoho naučit s tímto systémem a vůbec svěřit tady někomu peníze,“ vysvětluje za okýnkem majitel chaty v Ostružné Petr Jonáš, když právě prodává skipasy. Za chvíli už obsluhuje zákazníky v půjčovně, „Nic jiného mi nezbývá. Pokladna, půjčovna a ještě se starat o vleky, protože nemáme zodpovědného člověka,“ dodává. Některé brigádníky má z Brna nebo dokonce z Prahy.  Na prstech ale vypočítává, kde mu lidé ještě chybí: „Do půjčovny, k vleku, kuchař chybí, číšník.“

Šéfka Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Lenka Dusová potvrzuje, že Ostružná není ojedinělý případ. Podobně to vypadá i v dalších střediscích „Bohužel nám narůstá nedostatek personálu na horách, ať jsou to lyžařská střediska, nebo třeba chaty, penziony, hotely,“ říká.

Ředitel jesenického úřadu práce Martin Viterna uvedl, že mezi jejich klienty zkrátka tento sezónní personál není. „V současné době, kdy je nezaměstnanost velmi nízká, takový kvalitní personál se tu moc nevyskytuje. To musí být náhoda a pak je to omezeno třeba zdravotním stavem nebo dětmi, dojížděním, turnusové služby a podobně. Ale řeknu to takto: dobrý číšník nebo dobrý kuchař v evidenci úřadu práce není,“ komentuje Viterna.

Podle Lenky Dusové jednoduché řešení neexistuje. Za zkoušku ale stojí třeba studenti: „Máme tady střední odbornou školu cestovního ruchu, hotelovou školu, střední odbornou školu gastronomie a farmářství. Je třeba dbát na to, aby poskytovatelé služeb spolupracovali už s těmi studenty.“

Pomoct by podle Dusové mohl například i nábor z Polska.

autor: bam
Spustit audio