Provozovatelé restaurací a kaváren se připravují na zpřísnění protiepidemických opatření. Někteří budou mít otevřené výdejní okénko

16. prosinec 2020

Už jenom dnes a ve čtvrtek si můžete zajít na oběd do restaurace nebo si posedět v kavárně. V pátek v Česku znovu zpřísní protikoronavirová opatření. Provozovatelé tak definitivně přijdou o jindy nejvýnosnější období roku. Reakce některých podnikatelů z Olomouce zjišťovala reportérka Jana Opočenská.

Zatím ještě uvnitř provozovny, od pátku už ale bude majitel vegetariánského bistra v centru Olomouce Martin Kulich své zákazníky obsluhovat jenom přes výdejní okénko. Na otázku, jestli se takový provoz ekonomicky vyplatí, se ale pousměje. „Je to sedm až deset procent tržeb, je to spíš kontakt, aby se zaměstnanci nenudili doma,“ popisuje Kulich.

Zato v restauraci, která je hned o patro níž, už na okénkový režim rezignovali úplně. Podle provozního Martina Skokánka totiž mnozí lidé začnou čerpat vánoční dovolené a na obědy tak přestanou chodit zaměstnanci okolních firem. „Ten úpadek od pondělka 21. prosince do konce roku by pro nás byl ještě horší než ten listopad,“ vysvětluje provozní s tím, že teprve uvidí, jestli okénko otevře alespoň od ledna.

Poněkud rozpačitě provozovatelé reagují i na ohlášené vládní kompenzace. Ty jsou sice štědřejší než při posledním uzavření, podle mnohých ale určitě ne dostatečné. „Chápu, že státní kasa není bezedná, ale z druhé strany stát utrácí spousty peněz, tam skáčou miliardy,“ myslí si například manažer další olomoucké restaurace Miroslav Schubert.

Možná ještě větší rozhořčení pociťují provozovatelé bazénů nebo posiloven, kteří od pátku rovněž zavřou. Pro ně totiž na rozdíl od restauratérů nebo hoteliérů vláda žádný speciální program nepřipravila. „Kompenzace to pro nás nejsou téměř žádné. Nájem je jedna část. Když vezmu energie, účetní a rezervační systém a další věci, které se musí dál platit, tak je to částka mnohonásobně vyšší,“ komentuje provozovatel jednoho z olomouckých sportovních center Martin Kočíř.

Naopak obchody nebo kadeřnické či kosmetické salony zůstanou i přes zpřísnění opatření dále otevřené.

Spustit audio