Provozovatele restaurací těší, že opět nepřijdou o tržby z vánočních večírků. Firmy na nich nešetří

29. listopad 2022 11:15

Provozovatelé restaurací a barů si pochvalují zájem firem a organizací o vánoční večírky. Ty se v minulých dvou letech kvůli proticovidovým restrikcím nekonaly vůbec nebo jen omezeně. Mnozí lidé si to chtějí vynahradit.

„Objednávali jsme večírek s předstihem, od července máme zamluvený termín. My jsme malá firma, takže jsme si rezervovali salónek v restauraci v Olomouci. Všichni se těšíme na to, že konečně Vánoce oslavíme tak, jako v době předcovidové,“ říká Jakub Fuksík, jednatel olomoucké firmy, která se zabývá prodejem tuhých paliv.

Na vánočním večírku, který firma plánuje už od léta, vedení společnosti rozhodně šetřit nechce. „Máme v plánu společnou večeři, potom nějaké posezení,“ popisuje Fuksík.

Prosinec je pro restaurace stěžejní

A stejné je to i v dalších podnicích. Velký zájem o rezervace pro firemní vánoční večírky tak mile překvapil třeba provozního jedné z olomouckých restaurací Martina Skokánka. „Už jsme nějaké večírky měli a pokračujeme v nich. Nebereme už rezervace pro větší skupiny. Přes týden nějaké volné termíny ještě jsou, ale víkendy jsou beznadějně plné do konce roku. Dá se říct, že firmy na tom nešetří,“ zmiňuje Skokánek.

Z hlediska tržeb je předvánoční období pro tuto restauraci jedna z nejdůležitějších sezon roku. Předloni o ni přišly úplně, loni kvůli povinným kontrolám očkování a zkrácené provozní době v podstatě taky. „Prosinec je pro nás stěžejní. Je to velký byznys, musíme personál posílit i o brigádníky. Jsme rádi, že se to vrátilo do stavu před covidovou dobou,“ pochvaluje si.

Provozovatelé restaurací a barů doufají, že zájem letos bude taky o silvestrovské večírky.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio