Provozovatelům restaurací se snižují výdělky. Těžší období ale většinu z nich teprve čeká

17. říjen 2022 12:25

V nelehké situaci se znovu ocitli provozovatelé restaurací a dalších gastropodniků. Provozní náklady jim výrazně rostou kvůli zdražování energií a potravin. Současně některým ubývá hostů. Alespoň částečně by jim mohlo pomoct zastropování cen energií, které schválila vláda.

„Skončila zahrádka, takže máme méně hostů. Skončily i zájezdy, je méně turistů, navíc každý šetří,“ shrnuje spolumajitelka jedné z restaurací v centru Olomouce Blanka Matějová. Velkým problémem je i zvyšování nákladů. „Lihoviny, nealko, pivo se zdražilo, zelenina taky. Utáhnout to zatím utáhneme. Samozřejmě marže jde dolů, ale když bychom zdražovali pokaždé, když zdražují dodavatelé, tak by potom nikdo nechodil. Takže nám se snižuje marže,“ dodává.

Starosti má taky provozovatel nedaleké restaurace Miroslav Schubert. „Jsou dny, kdy je to divné, že přišlo míň lidí. Pátky bývají slabší a ty večery jsou podstatně horší,“ popisuje situaci ve svém podniku.

„Když bychom zdražovali pokaždé, když zdražují dodavatelé, tak by potom nikdo nechodil.“
Blanka Matějová, spolumajitelka jedné z restaurací v centru Olomouce

Jediné pozitivum podle Schuberta je, že v tuto chvíli nemusí řešit skokový růst cen energií, má je totiž zafixované. Mnozí provozovatelé ale takové štěstí nemají. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka na většinu z nich problémy dopadnou od nového roku.

„Udělali jsme průzkum mezi našimi členy a 70 % z nich od ledna nebude mít zafixované ceny, takže od ledna na nás ta krize naplno dopadne,“ předpovídá pesimisticky. I proto vítá zastropování cen elektřiny i pro malé a střední podniky, které pro příští rok schválila vláda. Podnikatelům v gastronomii by podle něj mohlo opatření výrazně pomoct. 

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio