Průjezd centrem Prahy zkomplikuje maraton. Některé ulice budou uzavřené

2. květen 2015

Dvacátý první Volkswagen maraton zkomplikuje v neděli cestu autem centrem Prahy. Závodu se zúčastní asi 10 tisíc běžců a uzavřeno bude 25 ulic včetně nábřeží. Trasa závodu povede převážně územím Prahy 1, ale také přes Holešovice, Karlín, Nusle, Podolí nebo Smíchov. Cestující městské hromadné dopravy by měli k přepravě v místech konání akce volit hlavně metro, řidiči aut se po dobu maratonu do centra nedostanou vůbec.

Omezení se sice oproti předešlým ročníkům maratonu nezmění, novinkou ale budou dva běžecké okruhy - jeden přes Malou Stranu, druhý povede mezi Mánesovým a Libeňským mostem. Ten závodníci obkrouží dvakrát.

„Trasy v lokalitách nábřeží Kapitána Jaroše, Bubenském nábřeží, Libeňském mostě, Sokolovské a Rohanském nábřeží budou uzavřeny po celou dobu závodu, tedy od 9 do 16 hodin. Respektive budou postupně otvírány za posledním běžcem,“ řekla mluvčí pražského magistrátu Petra Hrubá.

„V porovnání s prvním okruhem přes Malou stranu po proběhnutí závodníků bude trasa postupně otevřena. Jedná se o čas od devíti do půl desáté, přičemž poslední závodník probíhá přes Karlův most zhruba v 9:30 hodin.“

Přibližně v době od devíti do 14 hodin bude uzavřená Strakonická ulice u Císařského ostrova, o hodinu dříve už by se mělo dát projet po druhém břehu Vltavy po Rašínově a Podolském nábřeží.

„Pařížská ulice a pravobřežní komunikace v úseku Pařížská a Národní bude uzavřena v době od půl deváté do 16 hodin, tedy po celou dobu akce.“

Po celou dobu maratonu bude dopravní situaci sledovat Zelená vlna Českého rozhlasu.

„Protože pražský mezinárodní maraton hodně zkomplikuje dopravu v Praze, tak budeme samozřejmě podrobně sledovat a poradíme řidičům, aby se problémům vyhnuli,“ slíbil vedoucí Zelené vlny Jan Říha.

Volkswagen Maraton Praha 2015 - trasa závodu a dopravní omezení

V některých lokalitách Prahy 1 nebude možné v průběhu závodu parkovat, na některých místech už od soboty 2. května. S omezením musí počítat i cestující městské hromadné dopravy.

„Bude docházet od zhruba tři čtvrtě na devět do 16 hodin ke změnám tras tramvajových linek převážně v centru Prahy a v centru města doporučujeme tedy využívat hlavně linek metra, jejichž provoz bude v období zhruba od sedmi do 17 hodin posílen,“ poradila mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Aneta Řehková.

Dopravní podnik kvůli konání pražského maratonu zavede náhradní linku X3. Ta pojede z Budějovické do zastávky Dvorce. Bude v provozu od rána, kdy běžci odstartují.

Podrobné informace o změnách v městské hromadné dopravě naleznete na webovém portálu dpp.cz. Více o uzavírkách a mapa s trasou závodu bude k dispozici i na webu Českého rozhlasu.

Řidiči mohou v neděli využít také bezplatné informační linky magistrátu hlavního města Prahy na čísle 800 100 991.

Spustit audio