Průjezd Týnem nad Bečvou komplikuje už skoro rok stavba kanalizace. Situace se ale hned tak nezlepší

23. leden 2023 12:32

Jako na tankodromu si připadají řidiči při průjezdu Týnem nad Bečvou na Přerovsku. Silnice v obci jsou kvůli stavbě kanalizace rozkopané už téměř rok. Řidiči ale budou muset být trpěliví, vedení vesnice rozhodlo, že dělníci v ulicích položí i nový vodovod. Dopad to bude mít taky na návštěvníky hradu Helfštýna.

„Je to úplně nemožné. U nás v uličce je samé bahno, prostě klouzačka,“ popisuje důchodkyně Anna Šotliová, která na návsi opatrně překračuje hromádku bahna. „Všude se to propadá. Je to děs,“ říká seniorka, která navíc k chůzi potřebuje hůl.

Komplikovaný je ale i samotný průjezd Týnem. Aleš Zdráhal tvrdí, že aby nezničil tlumiče svého auta, jezdí tady krokem. „Musí se jezdit opatrněji. Je to tu takový tankodrom trošičku,“ hodnotí.

Nejen kanalizace, ale i nový vodovod

Dělníci stavební firmy v Týně pracují nepřetržitě, ubezpečuje nezávislý starosta Antonín Ryšánek. V obci natáhli už na šest kilometrů trubek nové kanalizace a dokončili zhruba polovinu ze čtyř stovek přípojek. „Teď jsou na hlavní spojnici mezi Lipníkem a Bystřici pod Hostýnem, která vede přes naši obec. Tady je hlavní stoka hotová a teď se provádí veřejné části odboček po hranu pozemku jednotlivých nemovitostí,“ popisuje Ryšánek.

Na okraji obce už stojí taky nová čistička odpadních vod. Zkušební provoz tady chtějí spustit v dubnu. Práce tím ale nekončí, dělníci naváží stavbou nového vodovodu. „Vodovod máme v tak katastrofálním stavu, že je za hranou životnosti. Proto padlo rozhodnutí, že dokud máme vesnici rozkopanou a nemáme hotové finální povrchy, tak by bylo dobré udělat i tu páteř vodovodního řadu,“ dodává starosta.

Vedení obce garantovalo, že Helfštýn bude přístupný, a to dodrželo. Jsme za to velice rádi.
Jan Lauro, kastelán hradu Helfštýn

Správa nedalekého hradu Helfštýna tak počítá s tím, že minimálně další sezónu budou turisté muset k památce projíždět po rozkopaných cestách. Ve hře ale prý bylo i její úplné uzavření. „Byla to naše velká prosba směrem k obecnímu úřadu, která byla vyslyšena. Vedení obce garantovalo, že Helfštýn bude přístupný, a to dodrželo. Jsme za to velice rádi,“ zmiňuje kastelán hradu Jan Lauro.

Další stavební práce, které ovlivní dopravu, podle starosty Ryšánka obec čekají i v příštím roce.

<

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio