Průzkum Smetanových sadů v Olomouci odhalil chodby z 18. století i bunkr

5. listopad 2013

Rekonstrukce pavilonu A výstaviště Flora v Olomouci odhalila další pozůstatky barokní pevnosti z 18. století. Jedná se o zbytky minérských a naslouchacích chodeb historické tereziánské pevnosti. Díky opravám hlavního pavilonu olomouckého výstaviště se přišlo také na zapomenutý bunkr.

Už v létě se ve Smetanových sadech propadla devatenáctiměsíční holčička do podzemní chodby. Město proto udělalo průzkum parku, který odhalil další nebezpečné otvory. Zjistilo se, že jde o naslouchací a minérské chodby z 18. století.

„V budoucnu tak bude zapotřebí provést i průzkum chodeb, aby se dal lépe posoudit jejich technický stav. Veškeré otvory jsou nyní zabezpečeny,“ říká mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Kontrola ve Smetanových sadech ale objevila další podzemní prostory. Například bunkr, který za 2. světové války sloužil jako protiletecký kryt, v 70. letech pak jako kryt civilní obrany.

Olomoucké městské parky vznikly po rozebrání městského opevnění. Na území Smetanových sadů se také nacházely například zrušené hřbitovy.

autor: bam
Spustit audio