První část nelegální skládky v Kralicích musí zmizet ještě letos. Firma, která odpad navezla, je ale v likvidaci

26. leden 2022

Nelegální skládku v Kralicích na Hané na Prostějovsku musí firma, která odpad na místo uložila, definitivně odstranit. Rozhodla o tom Česká inspekce životního prostředí. A začít s odvozem tisíců tun toxických kalů z kompostáren musí ještě letos.

Vsakují se do země a ohrožují spodní vody. Firma by podle pravomocného rozhodnutí měla celou oblast vyčistit do tří let. Obec má ale strach z toho, že je v likvidaci. „Máme obavy o studny občanů v zasažené lokalitě,“ říká Veronika Petrželová Bašná, nezávislá starostka Kralic na Hané zvolená za ANO.

Tisíce tun toxického odpadu na pole, jen pár desítek metrů od posledních rodinných domů, navezla v letech 2015 až 2017 společnost Spreso, která na kraji obce provozovala kompostárnu. Česká inspekce životního prostředí jí přikázala skládku odstranit.

„V prvním roce musí firma odstranit v souladu s platnou legislativou minimálně dvacet procent.“
Jiří Ovečka, mluvčí České inspekce životního prostředí

„V prvním roce musí firma odstranit v souladu s platnou legislativou minimálně dvacet procent, do dvou let minimálně šedesát procent a do tří let musí odstranit celou deponii až na původní terén,“ uvedl mluvčí inspekce Jiří Ovečka s tím, že firma si vzala do konce ledna čas na zhodnocení všech postupů a její zástupci informovali inspekci o tom, že se samotným odstraňováním skládky začnou v polovině roku.

„My jenom doufáme, že to tak opravdu bude a že na to mimo jiné Česká inspekce životního prostředí dohlédne a že v co nejbližší době bude skládka sanovaná,“ říká starostka. Obavy má z toho, že firma v průběhu řízení skončila v likvidaci. Podle dříve zveřejněných odhadů by se totiž náklady na sanaci skládky mohly pohybovat kolem čtvrt miliardy korun.

Jednatelem firmy je od roku 2019 Jan Jelínek z Prahy, který se podle dokumentů na stránkách justice.cz, provozovaných ministerstvem spravedlnosti, stal také jejím likvidátorem. Jeho vyjádření se Českému rozhlasu nepodařilo získat.

Na likvidaci firma zareagovala i inspekce. Jak? Poslechněte si v reportáži.

autor: tas
Spustit audio