První dáma Eva Pavlová otevřela v pondělí v Olomouci nové mediační centrum právnické fakulty

31. říjen 2023 10:19

Prezident Petr Pavel je od pondělí na dvoudenní návštěvě Olomouckého kraje. Svůj vlastní program má jeho žena Eva. Ta ve vědeckém centru Univerzity Palackého otevřela nové Centrum pro řešení konfliktů a mediaci. To se zaměřuje se na řešení konfliktů, mimosoudních metod řešení sporů, vyjednávání a mediaci.

„Přeji tomuto centru a vám všem, aby dobře sloužilo k rozvoji mediace v naší zemi,“ uvedla Eva Pavlová při oficiálním otevření centra a potvrdila, že má k mediaci velmi blízký vztah.

Už před zvolením manžela do úřadu se na práci jednoho mediačního centra podílela. A tak ví, že v České republice se mediace nevyužívá v potřebné míře. „Díky tomu, že jsem v kontaktu s mediací, vím, že zatím není v České republice plně využita. Nedostane se k lidem, kteří ji nejvíc potřebují,“ dodala Pavlová.

Díky tomu, že jsem v kontaktu s mediací, vím, že zatím není v České republice plně využita.
Eva Pavlová, manželka prezidenta

Podle vedoucí Lenky Holé je toto centrum v České republice unikátní a účast první dámy nebyla náhodná. „Ještě než se stala první dámou, tak se o mediaci zajímala. Působila v mediačním centru v Praze, pracuje s některými vybranými kolegy mediátory, které osobně také znám. Z toho důvodu ji pan děkan požádal o laskavou účast na slavnostním otevření,“ řekl Holá.

Manželka prezidenta Eva Pavlová na návštěvě Pevnosti poznání v Olomouci

Metody mimosoudního řešení sporů zavedlo vedení olomoucké právnické fakulty do výuky už před deseti lety. Následovaly ji pak i další právnické fakulty v Česku. Dnes už si moderní soudnictví podle zástupců olomoucké právnické fakulty nelze představit bez možnosti řešit spor dohodou.

V čem by měl být mediátor zdatný? A kdo všechno se bude v centru pro řešení konfliktů a mediaci vzdělávat?

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související