První den hlavního líčení korupční kauzy Vidkun začal čtením obžaloby a prvními výslechy

18. únor 2020

Čtením obžaloby a prvními výslechy zahájil v úterý senát olomouckého krajského soudu hlavní líčení v korupční kauze Vidkun. Obžalobě v ní čelí čtyři lidé. Bývalý sociálně demokratický hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, někdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj, bývalý krajský policejní náměstek Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý. 

Případ má podle žalobce odkrývat korupční vztahy mezi policií, podnikateli a státní správou. Všichni obžalovaní vinu popírají.

Olomoucký soud začal projednávat kauzu Vidkun. Jiří Rozbořil.

Kauza Králík, Aquapark, Kaštilová nebo Poznatek. V těchto a ještě dalších pěti trestních řízeních měl bývalý policejní náměstek Karel Kadlec vynášet informace svému příteli podnikateli Ivanu Kyselému a podle jeho instrukcí ovlivňovat jednotlivá vyšetřování. „Soustavně, pravidelně a dlouhodobě vyžadoval a neoprávněně si nechával sdělovat konkrétní informace z trestních řízení. V důsledku čehož v rámci Olomouckého kraje prostřednictvím Karla Kadlece a plk. Mgr. Radka Petrůje záměrně ohrožoval a mařil dosažení základního cíle trestního řízení,“ tvrdí ve své žalobě státní zástupce Miroslav Stoklásek. Četl ji více než hodinu.

Olomoucký soud začal projednávat kauzu Vidkun.

Kadlec s obžalobou nesouhlasí. Potvrdil, že s podnikatelem Ivanem Kyselým se přátelí více než 25 let a informace prý vždy získával spíše on od Kyselého. Sám Kyselý se z hlavního líčení omluvil. Podle svého obhájce je hospitalizovaný v olomoucké vojenské nemocnici a v současné době není jasné, kdy bude propuštěný. Nevinný se cítí i bývalý policista Radek Petrůj. „Myslím, že se prokáže, že obžaloba ve vztahu ke mně je naprosto lichá. Jsem si naprosto jistý. Konečně o tom můžu mluvit, po padesáti dvou měsících,“ řekl Petrůj.

Jméno bývalého sociálnědemokratického hejtmana Jiřího Rozbořila figuruje hned v několika kauzách. Především pak ve vyšetřování týkající se jezdeckého areálu v Lazcích. „Myslím, že je to okrajová záležitost, ale protože to bylo zachyceno v těch odposleších Vidkunu, tak tam pana hejtmana přibrali,“ komentuje Rozbořilův obhájce Petr Konečný.

V březnu chce senát předvolat na tři desítky svědků. Vypovídat budou i vysoce postavení policisté, regionální politici ale třeba i bývalý ministr vnitra Ivan Langer. „Soud návrh na výslech svědka Ivana Langera akceptoval, takže ho jako svědka uslyšíme,“ potvrzuje předseda senátu Michal Lýsek.

Sám Langer v případu obviněný není. Byl ale jedním z prvních, u kterých policie v říjnu 2015 provedla domovní prohlídky

autor: kra
Spustit audio