První držitelka Nobelovy ceny za mír měla české kořeny, lásku k literatuře a mluvila několika jazyky

21. prosinec 2023

Nositelek Nobelovy ceny není v porovnání s muži příliš mnoho. Nejvíc žen má Nobelovu cenu za mír. A hned první držitelka této prestižní ceny v této kategorii měla české kořeny.

Baronka Bertha Sophie Felicita von Suttner se narodila 9. června roku 1843 v Praze. Získala dobré vzdělání, lásku k literatuře a hovořila několika jazyky. Po vyčerpání dědictví po otci začala pracovat jako guvernantka v zámožné rodině průmyslníka Karla von Suttnera. Jeho syna Artura okouzlila natolik, že si ji přes nesouhlas rodiny tajně vzal. Odjeli spolu do Gruzie, kde učila, psala články do novin a kde také, při práci v lazaretech, spatřila realitu rusko-turecké války.

Pod vlivem těchto zážitků napsala Bertha knihu Odzbrojte!, vydanou roku 1889, která vyvolala nesmírný ohlas. Díky svému ostrému antimilitarismu se Bertha von Suttner stala výraznou postavou mezinárodního mírového společenství.

Stála také u zrodu stálého rozhodčího soudu v Haagu, který se roku 1899 stal nejstarší institucí pro řešení mezinárodních sporů. Bojovala za práva žen i národnostních menšin, ve společnosti ovládané muži však nebyla vždy brána vážně. Cenu, pojmenovanou po příteli Alfredu Nobelovi, získala v roce 1905.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.