První dubnový víkend v Olomouckém kraji? Návštěvy památek, džínový ples nebo košt slivovice

Pokud strávíte víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Venkovskými trhy ožije v sobotu o půl osmé ráno Hlavní náměstí ve Šternberku. Nakoupit si na nich budete moct například výrobky farmářů. K poslechu navíc zahraje kapela Ozembóch.

Zánovní dětské oblečení, obuv, hračky nebo sportovní potřeby můžete v sobotu výhodně nakoupit na Horeckém bazárku v Horce nad Moravou na Olomoucku. Začíná o půl deváté ráno v jídelně základní školy. Pro děti organizátoři připraví tvůrčí dílničku a jarní stezku přírodou.

Svátečně vyzdobený zámek vás bude v sobotu čekat v Náměšti na Hané na Olomoucku. Stejně jako v mnohých dalších památkách tam začíná nová návštěvnická sezona. Prohlídky startují v devět hodin ráno. 

Prostějovsko

První návštěvníky po zimní pauze přivítá v sobotu v devět hodin ráno taky zámek v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Jeho návštěvníci si budou moct projít nejen interiér památky, ale taky zámecký park. Pro děti bude připravená malířská dílnička.

Na akci Vítání jara se můžete v sobotu vypravit na zámek v Plumlově. Začíná v jednu hodinu odpoledne a její součástí bude výroba velikonočních ozdob a zdobení kraslic pod vedením lektorů, ale taky vynášení smrtky a vystoupení skupiny Hubertus a tanečníků a zpěváků plumlovské základní umělecké školy.

Přerovsko

Následující pozvánka je určená především příznivcům ostřejšího pití. Na své si přijdou v sobotu od čtyř hodin odpoledne v Lidovém domě v Opatovicích na Přerovsku při soutěži o nejlepší slivovici. Akce s názvem Opatovická čtvrtka je ale určená i těm, kteří ovocným destilátům neholdují. Ochutnat budou moct domácí koláče a okurky.

Na Džínový bál můžete v sobotu večer vyrazit do Městského domu v Přerově. Začíná ve 20 hodin. K tanci a poslechu zahraje skupina Re-Vox. Chybět nebude ani bohatá tombola. 

Šumpersko

Zahájení nové sezony si můžete v sobotu užít taky na zámku ve Velkých Losinách na Šumpersku. I tam první prohlídka odstartuje v devět hodin ráno. Pokud dorazíte, budete si moct prohlédnout zámecké komnaty vyzdobené jarními květinami.

Pokud ještě nevíte, co podniknete v sobotu se svými dětmi, můžete se s nimi vypravit na maškarní karneval do kulturního domu v Rapotíně na Šumpersku. Malé návštěvníky tam bude od patnácti hodin čekat odpoledne plné tance, soutěží a zábavy. 

Jesenicko

Spolek aktivních Zlatohoráků zve všechny malé a velké děti na sobotní Jarní pětiboj. Konat se bude od jedné hodiny odpoledne na hřišti základní školy ve Zlatých horách. Součástí pětiboje bude běh na 50 a 300 metrů, skok daleký, hod míčkem a střelba ze vzduchovky. Tak pokud máte chuť, přijďte přivítat jaro pohybem. 

Evangelický kostel v Jeseníku rozezní v neděli sborový koncert na podporu Ukrajiny. Začíná v pět hodin odpoledne a vystoupí na něm chrámový sbor Laudate Dominum a Komorní sbor Florian. 

autor: Von
Spustit audio