První exponáty pro interaktivní vědecké centrum Pevnost poznání v Olomouci už jsou hotovy

18. leden 2013

Prostorové piškvorky, obří dřevěné hlavolamy nebo dvoumetrové ocelové váhy. To jsou jen některé z prvních exponátů budoucího interaktivního centra Pevnost poznání v Korunní pevnůstce v Olomouci. Veřejnosti se má otevřít příští rok v létě.

Jak uvádí koordinátorka projektu Blanka Krausová, exponáty, které vznikají jako originály v dílnách přírodovědecké fakulty, mají prověřit nejen logické myšlení dětí i dospělých, ale přiblížit poznatky z celé řady vědních oborů:

„Vysvětlují základní mechanické principy, logické úlohy, hlavolamy. Snažíme se dostat zpátky k řemeslné výrobě. Objekt bude vybaven nejmodernějšími technologiemi, které jsou v současné době k dispozici.“

„Návštěvníci se budou moci také poprvé od doby, kdy začala rekonstrukce olomoucké Korunní pevnůstky a její přeměna na návštěvnické centrum Pevnost poznání, podívat dovnitř, jak pokračujeme v rekonstrukci,“ popisuje Krausová a pokračuje:

„Bude to formou komentovaných prohlídek, kdy malé skupinky návštěvníků se dostanou přímo na staveniště, což standardně není možné, ale my jsme usoudili, že i ten vznik stavby je natolik zajímavý, že bychom to chtěli návštěvníkům umožnit.“

Podle jednoho z tvůrců modelů Ladislava Vaverky pro Pevnost poznání vyrobili v dílnách přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého zatím asi třetinu exponátů:

„Hodně modelů se potom bude instalovat přímo na stavbu. Tam teď probíhají stavební práce, nás tam pustí někdy na podzim tohoto roku. Vymýšlíme i přímo pracovní postupy, jak jednotlivé exponáty realizovat. Něco se daří lépe, něco trochu hůř. Musíme hodně zapojovat fantazii, abychom si dovedli představit to, co je na papíře, aby to bylo v prostorovém provedení a návštěvníci si s tím potom mohli manipulovat, zkoušet různé úkoly.“

Interaktivní centrum Pevnost poznání za 150 milionů korun vzniká z bývalého dělostřeleckého skladu v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci. Stane se prvním centrem popularizace vědy a výzkumu na střední Moravě.

Vedle interaktivních expozic z oblasti přírodních i humanitních věd, zde budou i laboratoře, ateliéry a studia. Zatím bylo proinvestováno zhruba 40 milionů korun.

autor: bam
Spustit audio