První lyžařské areály v Jeseníkách začínají zasněžovat. Testují před sezónou sněžná děla

21. listopad 2018

Provozovatele skiareálů na Jesenicku začali s prvními letošními mrazy zasněžovat své sjezdovky. I když je zem stejně jako voda podle nich ještě docela teplá a sníh možná dlouho nevydrží, chtějí si ověřit zejména funkčnost zasněžovacích systémů.

S prvními mrazy mění sjezdovka ve Filipovicích barvu. Stojím pod svahem a v dálce slyším hučet sněžné dělo. Jak vysvětluje provozovatel zdejšího skiparku Miroslav Páral, systém umělého zasněžování tady teprve testují. „Listopad je vždycky o testování, ne vždy to všechno klapne. Energeticky jsme taky omezení, protože na ten listopad nenasmlouváváme plnou kapacitu energie. Je to o tom, abychom si vyzkoušeli veškerou techniku, a pokud se to podaří, tak nám z první etapy zbyde nějaký základ,“ říká Páral.

Na zkoušku spustili sněžná děla i v nedalekém areálu na Červenohorském sedle. „Nejde ani o to, jestli se to vyplatí, my opravdu zkoušíme systém, abychom byli připraveni na sezónu,“ komentuje provozovatel Martin Dubský.

Vody je zatím dost

S Červenohorského jsem se přemístila na sedlo Ramzovské a společně s majitelem jedné z místních lanovek Reinfriedem Neubauerem mířím na svah zkontrolovat sněžné dělo, které je aktuálně v provozu. „Vidíte, že sníh to dělá pěkní i při mínus třech stupních, takže zatím spokojenost. To je jeden z nejstarších kanónů a za ty dva dny už je tu pěkná hromada sněhu,“ ukazuje Neubauer.

img_9362.jpg

Kanóny jsou zkontrolované a vrátili jsme se ke spodní stanici lanovky. „Vrch je zasněžený a ten spodek těžko předpokládat, musí být mráz. A ještě musí být voda,“ zdůrazňuje provozovatel. Vody je podle něj zatím dost: „Protože žádné středisko ještě nezasněžuje. Je tu Ostružná, Petříkov, Ramzová a zasněžujeme jenom my.“

Některé skiareály s umělým zasněžováním zatím otálejí, vyčkávají na příznivější teploty. Podle provozovatelů se totiž v příštích týdnech oteplí, a nová sněhová pokrývka by jim tak mohla rychle roztát.

autor: aja
Spustit audio