První Radíkovské plenění

5. listopad 2015
Kraj na dlani

Český svaz ochránců přírody Arion a Fort Radíkov vás zvou na pracovně poznávací akci. V sobotu 7. listopadu se můžete kdykoliv během dne vydat v pracovním oblečení a vybavení rukavicemi k fortu a zapojit se do vyřezávání nebo úklidu náletů.

Pracovní nástroje budou k dispozici. Odměnou vám bude nejen společnost fajn lidí, ale taky komentovaná prohlídka fortu. Chystá se taky posezení u ohně nebo veganský guláš. Nebojte se taky vzít děti, je pro ně připravený program.

„Chtěli jsme propojit historické a přírodní památky, protože tato lokalita je hodně zajímavá z kulturního i biologického hlediska,“ řekla v magazínu Kraj na dlani Gita Matlášková z ČSOP Arion.

Tato organizace vznikla letos z iniciativy studentů biologie a ekologie Univerzity Palackého. A proč Arion? Název je odvozen od kriticky ohroženého motýla modráska černoskvrnného, jehož latinský název je Maculinea arion a který bohužel postupně z krajiny mizí.

Právě o jeho záchranu se nadšení ochránci přírody snaží. Stejně jako o dobrou osvětu. Pořádají totiž nejrůznější výukové programy pro děti i dospělé zaměřené na přírodu, roční období a aktuální environmentální problémy.

Máte ve svém okolí zajímavou přírodní lokalitu, o které si myslíte, že by byla biologicky zajímavá a bylo by dobré ji zachovat? Můžete se obrátit právě na ČSOP Arion.

„U každé lokality je důležitá historie dané oblasti. Ještě před padesáti lety malí rolníci využívali krajinu úplně jiným způsobem. Dnes bohužel ubývá druhů, krajina je monotónní a v našem zájmu je tyto lokality obnovit nebo zachránit,“ prozradila v našem vysílání Gita Malášková.

autor: Kamila Ivanová
Spustit audio