První rozhlasové krůčky udělala Michaela Vetešková v Olomouci. Dnes vede kulturní redakci

Měla na starosti dopravu, točila ankety, reportáže, v terénu byla i při povodních v roce 1997. Dnes Michaela Vetešková vede redakci kultury Českého rozhlasu.

„I svým studentům na pražské Vyšší odborné škole publicistiky radím, ať nejsou netrpěliví a nespěchají. Je dobré si vyzkoušet všechno, co profese nabízí,“ říká. A dodává, že se určitě vyplatí poslouchat rady těch zkušenějších: „Co já bych byla bez Karla Tejkala, Michala Lázňovského, Jana Petránka nebo Karla Weinlicha?“

Michaela Vetešková: Jak maminka vyprávěla o 20. století

Michaela Vetešková je autorkou čtyř knih. V těchto dnech jí vychází ta zatím poslední. Jmenuje se Jak maminka vyprávěla o 20. století. Obsahuje sedm pohádek, které přibližují dětským čtenářům důležité historické okamžiky českého státu. Jedna z nich se odehrává v Českém rozhlase. I proto je na obálce obrázek páternosteru, který jezdí v budově na Vinohradské třídě v Praze dodnes.

„Nejsem spisovatelka, ale píšící novinářka,“ zdůrazňuje Míša Vetešková. V šuplíku má doma ale i několik vlastních divadelních her, některé nazkoušela s ochotníky a studenty uměnovědy na olomoucké univerzitě.

„Má profese mi umožňuje plnit si tajná přání,“ říká Michaela Vetešková a vzpomíná třeba na rozhovory s Magdalénou Koženou, Darjou Klimentovou nebo na natáčení v salonním voze Františka Ferdinanda d'Este.

autor: voj
Spustit audio