První zmínky o prameni Labe pocházejí z 16. století. Místo je každoročně cílem tisíců pěších výletníků

Místo, kde pramení řeka Labe, najdete v nadmořské výšce 1387 metrů na Labské louce v Krkonoších. Pramen Labe je navštěvován již od pradávna.

První zmínky o něm pocházejí z 16. století. V roce 1684 navštívil pramen Labe královéhradecký biskup Jan František Kryštof z Talmberka a požehnal mu. V 19. století se pramen Labe stal oblíbeným turistickým cílem. V roce 1855 byl u pramene postaven dřevěný pomník, který roku 1900 nahradil pomník kamenný.

Když dnes turisté dojdou k prameni Labe, uvidí jeho podobu z roku 1968. Jezírko lemované kamenným obložením doplňuje kovová deska s původně 24 znaky významných měst, jimiž Labe protéká na své cestě k moři.

Postupem let znaků přibylo a dnes jich je 28. Skutečné prameniště je sice o zhruba 300 metrů dál, ale z důvodu ochrany přírody není přístupné. Místo, které je každoročně cílem tisíců pěších výletníků, je tak spíš památníkem řeky, která se z malého krkonošského pramínku na trase dlouhé skoro 1 100 kilometrů mění v jednu z největších evropských řek a vodních cest.

Spustit audio