Psí pisoár zachránil v Držovicích túje kolem místní kaple. Obec chce koupit další

7. listopad 2015

Nenápadný patník napuštěný speciální látkou vyřešil problém se zničenými tújemi v Držovicích nedaleko Prostějova. Psí pisoár naučil místní psy, aby se venčili výhradně u něj. A stromky, které dřív právě kvůli jejich častému venčení usychaly, dnes vypadají zase hezky.

Starostka Držovic Blanka Kolečkářová (STAN) ukazuje u místní kapličky něco, co vypadá jako klasický patník. Tenhle má ale v sobě navíc otvory.

„Je to psí pisoár. Moc se nám to osvědčilo a mám dojem, že je to dokonce český patent,“ popisuje starostka.

Psí pisoár je umístěný vedle místní kapličky a na pohled tu vůbec nijak neruší.

„Umístili jsme ho sem hlavně z jednoho důvodu. Měli kolem kostela alej tújí a rohové tújky začaly trpět tím, že je očůrávali pejsci. Na to právě přišla možnost tohoto pisoáru a ejhle, je po problému,“ vysvětluje Blanka Kolečkářová.

A jak dodává, na pisoáry mají příznivý ohlas i mezi držovickými pejskaři. „Kolikrát si toho ani nevšimli, že tam něco takového je, ale ten pejsek ví, za čím jde.“

„Když budete mít široký prostor a někde daleko uprostřed bude stát nějaký strom nebo balvan, tak ten pes půjde tam k tomu. Nevím proč, ale je to tak,“ potvrzuje Zdeňka Poláková z Držovic, která venčí svého psa Bena.

Protože se novinka osvědčila, Držovice nakoupí další patníky. „Udělali jsme letos hodně výsadeb okrasné zeleně, a aby nám to netrpělo v určitých krizových místech, tak to chceme nainstalovat,“ uzavírá starosta Blanka Kolečkářová.

autor: tas
Spustit audio