Psycholog Martin Kupka: Smířit se se svojí smrtelností je pro smrtelníka úlohou z nejtěžších

„Uvědomí-li si člověk plně svoji smrtelnost, nemusí se z toho vyděsit; může to pro něj být impulz k opravdovému, naplněnému životu,“ myslí si psycholog Martin Kupka.

Prožít si smysluplně každý den, každý okamžik života, přitom ale najít míru a nevyužívat či nezneužívat možností života bezohledně a za každou cenu, na úkor druhých nebo vlastního zdraví. Prožít život včetně situací, kdy si „obyčejně“ povídáme s dobrým člověkem, pijeme kávu, lenošíme, pracujeme, zmokneme (a uschneme) pod širým nebem, navrhuje Martin Kupka ve svých knížkách.

„Zděšení, šok a popření informace o závažné diagnóze, to bývá často jedna z fází reakcí na závažná oznámení,“ připomíná psycholog možné reakce lidí na vážnou nemoc svou nebo svých blízkých. „Následovat může agresivita, hněv, zlost – reakce opět pochopitelné. Pak může přijít fáze smlouvání, pak stádium deprese. A následuje smíření,“ popisuje Kupka.

S takovými reakcemi, všemi, anebo některými z nich, klidně i v různém pořadí, se asi setkal každý, komu někdo odcházel. Už samotné povědomí, informace o existenci těchto stádií a forem reakcí mohou člověku aspoň zčásti udělat „pořádek“ v jeho pocitech.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.