O pořadu Putování za moravskou písní

Hudebně-slovesný pořad, který netradičně mapuje moravský hudební folklór.

Hudební ukázky jsou nejen "klasické" - v tradičním lidovém podání - ale zní nahrávky napříč hudebními žánry, včetně proudu world music, klasické hudby, jazzu či v rockovém podání. 

Koncepce Putování za moravskou písní je založena na konfrontaci rozličných textových a nápěvových variant moravských lidových písní, jakož i jejich interpretací či aranží, počínaje terénními písňovými sběry v podání cimbálových muzik (Hradišťan, Horňácká cimbálová muzika Martina Hrbáče, Cimbálová muzika Danaj aj.) přes folk, rock či etno (jak je uplatňují hudební skupiny Čechomor, Moberg, písničkář Jaroslav Hutka a řada dalších) až k moravským lidovým inspiracím v dílech hudebních skladatelů (zejména Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů nebo Emila Viklického). 

Posluchači se v pořadu Putování za moravskou písní dozví vše o důležité o původu (rodném listu) písně, autoři si všímají také dalších reálií, které se v písních objevují, včetně lidové poetiky. Tématicky autoři procházejí známé moravské balady, písně milostné, písně o vínu, vojenské či zbojnické.

Tento pořad se již nevysílá

Pořad připravují

Další pořady

  • Sousedé

    Česko-německý magazín pro německou menšinu v Čechách.

  • Návraty do minulosti

    Vojta Kotek připomíná významné osobnosti, události, objevy, vynálezy, technické novinky a stavby, které se pojí s naší historií.

  • Hvězdné návraty

    Příběhy českých herců a komiků.

  • Velká radioporadna

    Chcete požádat o dotaci na zateplení domu nebo výměnu oken? Víte, jaké kotle se nebudou smět od září používat pro vytápění bytů a domů? Chystáme další Velkou radioporadnu.