Řada školáků dnes vyrazila do školy nejen se složkou na vysvědčení, ale taky s kytičkou v ruce

28. červen 2019

Netradičně s kbelíky dnes míří do zaměstnání mnozí kantoři. Pomáhat poslední den školního roku uklizečkám ale nebudou. Nádoby použijí při cestě domů na květiny od žáků. Nápor školáků, respektive jejich rodičům květinářství zažívala od začátku týdne. My jsme navštívili jedno v Prostějově, jeho pracovnice v posledních dnech vázaly zhruba tisíc kytic denně.

Šesťák Adam z prostějovské základní školy své třídní učitelce na konci školního roku nosí kytici pravidelně. Ani letošek nebude výjimkou. To jeho spolužák Daniel minulý rok dárek neměl a tak to chce letos napravit. „Paní učitelka je dobrá, snaží se nás toho hodně naučit a hodně dobře nás vychovává, dnes jí to chci vynahradit,“ říká Daniel.

Učitelka Adama a Daniela Lenka Blahová si s sebou do třídy na konec školního roku bere kromě vysvědčení i nádoby na kytice. „Je to takové humorné, protože poslední den jedete do práce nejenom s takovým tím entuziasmem, že je konec školního roku, ale i minimálně dvěma kýbly, ve kterých si ty květiny odvážíte,“ popisuje oblíbená učitelka.

Kvůli konci školního roku mají v květinářstvích opravdu napilno. Jinak to není ani v centru Prostějova. Podle květinářky Sandry Stropkové ve zdejší prodejně uváží na závěr školního roku denně i tisíc kytic. Aby nápor se svými 2 kolegyněmi zvládaly, pracují už od 4 hodin od rána. Přestože otevírají v 8. Více zákazníků a objednávek mají už od konce minulého týdne. Závěr června je podle květinářek náročnější než valentýn. „Lidi ráno volají, posílají SMS,

Průměrně podle květinářky zákazníci za kytici utratí dvě až tři sta korun, často si jich sobjednávájí několik najednou. Letos jsou hitem luční květiny.

autor: bas
Spustit audio