Řada zdravotníků se zotavuje po několikaměsíční práci s covidovými pacienty v lázních. Od státu dostali na léčebný pobyt příspěvěk

30. říjen 2021

Některé lázně se v těchto dnech plní zdravotníky, kteří dostali na rehabilitačně léčebný pobyt osmitisícový příspěvek od státu. Jako odměnu za práci během covidové pandemie v uplynulých měsících. Pobyty si mnozí zájemci začali rezervovat už v létě, volné termíny jim ale například ve Velkých Losinách, Lipové Lázních nebo v Jeseníku mohli nabídnout až na konci října.

Paní Lucie je jednou ze zdravotních sester, která přijela v těchto dnech do jesenických lázní na sedmidenní léčebný pobyt. Právě míří na vodoléčbu, čeká ji vířivá koupel horních končetin. Usměvavá brunetka pracuje v třinecké nemocnici na infekční ambulanci. Několik měsíců působila na covidovém odběrovém místě, později asistovala u očkování. Za sebou má velmi náročné měsíce. „Co se týče stěru, tak v létě bylo strašné horko, v zimě nás ten v tom ochranném obleku zase zebal mráz. Musely jsme vydržet. Dělaly jsme dobrou věc, nebylo kdy vzít dovolenou, všichni byli na nemocenských,“ říká mi už po proceduře u šálku kávy.

Do lázní přijela se svou kolegyní Evou. „Málem jsem sem ani nejela. Bála jsem se, že mě zase zavolají do práce,“ popisuje. Covid 19 prodělaly obě zdravotní sestry už loni. Paní Eva byla kvůli němu dokonce 9 měsíců na nemocenské. „To tělo už není, co bývalo,“ dodává.

Do 6. prosince se má tady v lázních vystřídat na 250 zdravotníků, na všechny zájemce se ale podle obchodní ředitelky komplexu Kateřiny Tomáškové nedostalo. „Zájemců bylo asi čtyřikrát víc. Museli jsme odmítat,“ popisuje ředitelka.

Někteří zdravotníci se dokonce rozhodli, že osmitisícový příspěvek využijí jinak. A platí si z něj například služby maséra nebo fyzioterapeuta. Takové informace má z některých nemocnic i Adam Knesl, mluvčí skupiny Agel, která zařízení vlastní. „Například v Prostějově, Přerově a Šternberku si o příspěvek zažádalo asi 25 procent zdravotníků. Z toho pětina upřednostnila ambulantní služby namísto lázeňského pobytu. V Jeseníku to byly dokonce dvě třetiny z celkového počtu zdravotníků,“ přiblížil Knesl.

Mnoho zdravotníků vyčkává. A věří, že budou mít možnost na lázeňský pobyt vyjet i v příštím roce. I MZ s tím podle svého mluvčího počítá.

autor: aja
Spustit audio