Radioporadna: Mgr. Zdeněk Polák - Kouzelná fyzika v praxi. Fyzika, která baví. Co je světlo?

3. duben 2015

Radioporadna - Mgr. Zdeněk Polák - Kouzelná fyzika v praxi. Fyzika, která vás bude bavit - Zajímavá osobnost je hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Zdeněk Polák z Jiráskova gymnázia v Náchodě, účastník mnoha konferencí učitelů fyziky zaměřených na experimenty ve výuce, vám v naší Radiokavárně po 11. hodině přiblíží fyziku jak ji neznáte.

Například hrátky se světlem. Co je to světlo? Jaké má vlastnosti? Co je to barva světla? Co znamená bílé světlo. Jakou barvu mohou mít předměty? Je to co vidíme žluté skutečně žluté? Jak světlo vytváříme my a jak to dělá příroda. Co je to LASER, co je polarizované světlo. Co je za hranicemi světla?

Jaké jsou barvy předmětů, když se na ně díváme přes barevné fólie? Polazizace světla. Fotoluminiscence - změna barvy světla. Vidění v infračerveném oboru záření.

Přijďte do Radiokavárny a vše uvidíte!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.